Τη βεντέτα του με τον Ιταλό πρωθυπουργό συνεχίζει ο «Economist» με το εξώφυλλο του νέου τεύχους του, εξηγώντας γιατί ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι -αφού «πήδ… ολόκληρη την Ιταλία» – θα συνεχίζει να στοιχειώνει τη Ρώμη για χρόνια.

Το περιοδικό, που έχει καλέσει πολλάκις τους Ιταλούς να στείλουν τον Καβαλιέρε στις βίλες του και να αφήσουν το τιμόνι της χώρας σε ικανότερα χέρια, προειδοποιεί πως ο Σίλβιο, εκτός από τη ζημιά που έχει κάνει στο κύρος της Ιταλίας, θα αφήσει οικονομικό τοπίο «καμένης γης» αλλά θα συνεχίσει να χαμογελά σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Ο «Economist» αφήνει αυτή τη φορά κατά μέρος τους κυριότερους λόγους για τους οποίους θεωρεί επικίνδυνο για την Ιταλία τον Καβαλιέρε – δηλαδή το πώς ξαναγράφει τους νόμους για να προστατεύσει τον εαυτό του από τις κατηγορίες για οικονομικά εγκλήματα αλλά και το σκάνδαλο με την ανήλικη Ρούμπι – και επικεντρώνεται στην κυβερνητική διαχείριση της ιταλικής οικονομίας.

Υποστηρίζει ότι, αν και προς το παρόν η Ρώμη έχει ξεφύγει από την πίεση των αγορών παρά τη δημοσιονομική της κατάσταση, ο Μπερλουσκόνι ευθύνεται για αυτό που το περιοδικό αποκαλεί «χρόνια ασθένεια της ιταλικής οικονομίας»: τη βαλτωμένη ανάπτυξη, που υπολείπεται σταθερά της ευρωπαϊκής, και τα επιδεινούμενα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας.

«Ισως ο Καβαλιέρε είναι απασχολημένος με τις δικαστικές του περιπέτειες και δεν του μένει χρόνος να ασχοληθεί με την οικονομία» εκτιμά ο «Economist» και αναρωτιέται: «Τι θα γίνει αν ο διάδοχός του είναι εξίσου αμελής;».

Η Ιταλία τότε, απαντά, θα αποδειχθεί ο ουραγός της Ευρωζώνης. Αυτό για το οποίο δεν αμφιβάλει ο «Economist» είναι ότι ο υπεύθυνος για αυτό θα γελάει ακόμα.

tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook