Μπορεί η κυβέρνηση να έχει πονοκέφαλο επειδή οι αριθμοί που ζητάνε οι τροϊκανοί δεν βγαίνουν με τίποτα, αλλά οι Έλληνες πολίτες έχουν σίγουρα υποστεί απανωτά εγκεφαλικά.

Από τη φοροκαταιγίδα που έπληξε τη χώρα, κανένα ελληνικό νοικοκυριό δεν θα μείνει ανεπηρέαστο. Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι… Το νέο χαράτσι που μας επιβάλλεται μέχρι και το 2015 δεν έχει προηγούμενο.

Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων, Μανούσο Ντουκάκη, και σας παραθέτουμε με παραδείγματα τι ακριβώς συνεπάγονται τα νέα μέτρα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Συγκεκριμένα:

* Έχουμε έναν έγγαμο δημόσιο υπάλληλο με δύο παιδιά, 25 χρόνια προϋπηρεσίας και μισθό 1.500 ευρώ. Ο μισθός του θα μειωθεί κατά 15%, δηλαδή 1.500 * 15% = 225 ευρώ.

Άρα από τα 1.500 θα πάει στα 1.275. Στα 1.275 επί 3% ο κεφαλικός φόρος, 36 ευρώ, άρα ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου θα πέσει στα 1249 ευρώ.

\”Θα το δεχτεί αυτό ο δημόσιος υπάλληλος ή θα έχουμε λευκή απεργία και θα κοιτάζουν όλοι έξω από τα γραφεία τους;\” διερωτήθηκε ο Μανούσος Ντουκάκης.

* Έχουμε και έναν εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, παντρεμένο με ένα παιδί και μισθό 700 ευρώ. Το 1% είναι επτά ευρώ. Δηλαδή αντί για 700 ευρώ θα πάρει 693 ευρώ

* Εάν κάποιος αμείβεται με 1.200 ευρώ μηνιαίως, ο συντελεστής ανέρχεται στο 4%. Έτσι, στα 1.200 ευρώ επί 4% είναι 48 ευρώ και άρα από 1.200 θα παίρνει 1.152 ευρώ.

Κεφαλικός φόρος

Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά, για την οποία έχει διευκρινιστεί μόνο ότι θα είναι κλιμακωτή από 1 – 4% και θα ισχύσει μέχρι το 2015, εκτιμάται πως θα επιβληθεί στα εισοδήματα έτσι:
* Από 650 – 700 στο 1%
* Από 700 – 950 στο 2 ή 3%
* Από 1.000 περίπου και πάνω στο 3 ή 4%

\”Πάνε να μας καταντήσουν ραγιάδες του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που δεν δέχτηκε ο ελληνικός λαός ούτε επί Τουρκοκρατίας. Πιστεύω και τώρα το ίδιο θα συμβεί.

Αντί για 350.000 κόσμος που βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα, αύριο θα πάνε 1.000.000\”, σχολίασε στο NEWS 247 o Μανούσος Ντουκάκης, αναφερόμενος στον κεφαλικό φόρο.

\”Έκτακτη εισφορά και στα… μνήματα;\”

Χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με αφορμή τα νέα μέτρα που ακούσαμε επισήμως από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. \”Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, δεν είναι σοβαροί, δεν πρόκειται να καθίσουν πολύ στην Ελλάδα.

Έκτακτη εισφορά στις πισίνες, στα ακίνητα, στα σκάφη. Τώρα εκεί δεν ξέρω, έχει βάλει και τα μνήματα μέσα; Αφού ούτως ή άλλως πάει να μας πεθάνει, πάει να κάνει τον Έλληνα να εξαθλιωθεί, να μαζευτούν δέκα εκατομμύρια Έλληνες στο Σύνταγμα\”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το \”αποδεδειγμένο\” φιάσκο

Επισήμανε πως το μέτρο των αποδείξεων απέτυχε παταγωδώς, υπενθυμίζοντας πως ενώ πέρυσι υπήρχαν έσοδα 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, το 2011 είχαμε έσοδα μόλις 325 εκατομμυρίων ευρώ.

\”Με τις αποδείξεις γίνεται ένα εμπόριο. Ακόμα και γκαρσόνια βρίσκονται να πουλάνε αποδείξεις. Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταλάβει ότι δεν εισέπραξε το ΦΠΑ διότι οι ίδιες οι αποδείξεις μπαίνουν σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις. Τώρα το πώς γίνεται αυτό, μπορούμε να τους το πούμε\”, σημείωσε.

Μετά και την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% εκτίμησε πως θα διογκωθεί η φοροδιαφυγή, καθώς οι πολίτες \”θα δίνουν αγώνα να μην πάρουν απόδειξη\” ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή.

\”Η τιμή σε γιαούρτια και αυγά θα φτάσει στα επουράνια\”

Εν αναμονή της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, οπότε και οι Αγανακτισμένοι θα δημιουργήσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη Βουλή, ο Μανούσος Ντουκάκης εκτίμησε ότι δεν είναι τίποτα σίγουρο.

Ορισμένοι πολιτικοί, όπως ανέφερε, θα βάλουν μυαλό μόλις βρεθούν αντιμέτωποι με τους Έλληνες της επαρχίας, επισημαίνοντας πως οι τελευταίοι γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν.

\”Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου διότι αν δεν το ψηφίσουμε δεν θα πάρουμε τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Επαναλαμβάνουν το ίδιο βιολί. Και αν τα πάρουμε, τι θα κερδίσει ο Έλληνας; Ή θα τα φάνε οι ίδιοι ή θα τα δώσουν στους τοκογλύφους να πληρώσουν κάποια δόση. Βλέπω τα γιαούρτια και τα αυγά να πηγαίνει η τιμή τους στα επουράνια\”, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook