Απορριμματοφόρο που θα καίει βιοντίζελ από τηγανέλαιο θα κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το επόμενο καλοκαίρι. Επενδυτής αναζητείται για ενεργειακά αυτόνομο σκάφος αναψυχής, ενώ προκατασκευασμένο σπίτι μπορεί να είναι λιγότερο ενεργοβόρο, σε ποσοστό ώς 40%.

Πρόκειται για καινοτόμες περιβαλλοντικές ιδέες στις οποίες δραστηριοποιούνται ερευνητές και επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη. Οι ιδέες αυτές παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Καινοτομία και Περιβάλλον: πρωτοποριακές εφαρμογές και στην Ελλάδα», που οργάνωσε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Σύμφωνα με την ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Στέλλα Μπεζεργιάννη, το απορριμματοφόρο που θα καίει βιοντίζελ από τηγανέλαιο αγοράστηκε τον περασμένο Νοέμβριο από δήμο της Θεσσαλονίκης. Θα «καίει» το βιοντίζελ δεύτερης γενιάς που παράγεται στο ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο της πρώτης παγκοσμίως εφαρμογής καταλυτικής υδρογονοκατεργασίας σε 100% τηγανέλαιο από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το εγχείρημα εφαρμόζεται πιλοτικά και χρηματοδοτείται από το κοινοτικό πρόγραμμα «Life+». Μέχρι στιγμής, έχουν παραχθεί 900 λίτρα βιοντίζελ, έναντι στόχου για 2 τόνους. Το τηγανέλαιο συλλέγεται από 23 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.

Το ηλεκτρικό καταμαράν διαθέτει δύο κινητήρες -ηλεκτρικό και ντιζελοκίνητο- και 35 τετραγωνικά φωτοβολταϊκών πάνελ και μπορεί να ταξιδεύει επί δύο εβδομάδες με μόνο καύσιμο τον ήλιο. Σε προσομοίωση ταξιδιού δύο εβδομάδων στις Β. Σποράδες και την Εύβοια, το σκάφος κατανάλωσε σε πλήρη ηλεκτρική κίνηση μόλις 0,97 λίτρα καυσίμου. Οπως ανακοινώθηκε, το σκάφος παρουσιάστηκε στην έκθεση «Yacht Show» στο Μονακό και προσέλκυσε το ενδιαφέρον τριών εξειδικευμένων ναυπηγείων.

Ερευνητές του Εργαστηρίου Οικοδομικής και Φυσικής των Κτηρίων του ΑΠΘ κατάφεραν με σειρά βελτιώσεων που εφάρμοσαν σε ένα προκατασκευασμένο σπίτι, να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 40% σε σχέση με ένα συμβατικό σπίτι. Μερικές από τις βελτιώσεις ήταν θερμομόνωση και σωστές συναρμογές, αλλά και παρεμβάσεις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, όπως φυτεμένο δώμα και σκίαστρα.

enet

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook