Ένα βακτήριο που μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ και προσβάλλει ελαιόδεντρα στη νότια Ιταλία απειλεί να προκαλέσει «μείζονες επιπτώσεις» αν εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Την καταστροφή που προκάλεσε στην Ιταλία το βακτήριο Xylella fastidiosa είχε παρουσιάσει  το Flashnews.gr με δημοσιεύματα στις 4/11/2013 και στις 9/11/2013, ενώ σχετική ανακοίνωση είχε εκδόσει και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων στις 25/11/2013.

Όμως, στις 6 Ιανουαρίου 2015 δημοσιοποιήθηκε έκθεση της Ευρωπαικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) με την οποία προειδοποιεί πως "Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή"..

Εκτός από τα ελαιόδεντρα, ο εισβολέας προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη φυτών, όπως αμπέλια, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.


Η επιδημία στην περιοχή της Απουλίας στη νότιο Ιταλία είναι η πρώτη που καταγράφεται σε ελαιόδεντρα, επισημαίνεται στην έκθεση.

Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.

Η επιδημία στην Ιταλία έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο η EFSA επισημαίνει ότι η καταπολέμηση του βακτηρίου είναι δύσκολη και απαιτεί χρήση εντομοκτόνων για την καταπολέμηση των φορέων του.

Η έκθεση ζητά ακόμα ελέγχους στα εισαγόμενα φυτά και το πολλαπλασιαστικό υλικό.

Δείτε "εφιαλτικές" εικόνες απο την Ιταλία


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook