Έναν «Γολγοθά» έχει να ανέβει η κυβέρνηση στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, αφού θα πρέπει μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 να ολοκληρώνει μία ιδιωτικοποίηση κάθε σχεδόν πέντε μέρες και μέσα σε ενάμιση χρόνο να έχει προχωρήσει σε 41 σχέδια ιδιωτικοποιήσεων!

Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να εκτελεστεί με κάθε τρόπο, αφού σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, η τριμηνιαία εφαρμογή του θα αποτελεί έναν από τους όρους στο επόμενο Μνημόνιο για την εκταμίευση των δόσεων. Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό ενδέχεται να μην κληθεί να το εκτελέσει η κυβέρνηση, αφού μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να είναι έτοιμος ο νέος ανεξάρτητος οργανισμός που θα χειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις.

Πρώτος ο ΟΤΕ

Φέτος, η κυβέρνηση αναμένει από τις αποκρατικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ, του χρόνου άλλα 10 δισ. ευρώ, το 2013 άλλα 7 δισ. ευρώ, το 2014 το ποσό των 13 δισ. ευρώ και το 2015 εκτιμά ότι θα έχει έσοδα 15 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για την έλευση των 50 δισ. ευρώ έως το 2015, βάσει της έκθεσης της τρόικας για την ελληνική οικονομία.

Για φέτος, μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ. Στο τρίτο τρίμηνο θα πρέπει να εισπραχθούν 1,3 δισ. ευρώ από την πώληση τουλάχιστον του 40% της ΕΥΑΘ, την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» και του ΟΠΑΠ, την πώληση του 23,3% του ΟΛΘ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων.

Το πιο «βαρύ» τρίμηνο είναι, όμως, το τελευταίο του έτους. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 17 σχέδια ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την έλευση 3,3 δισ. ευρώ. Μεταξύ των σχεδίων που είναι προγραμματισμένο να γίνουν, περιλαμβάνονται η πώληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του 55% της ΔΕΠΑ, του 31% του ΔΕΣΦΑ, του 100% του ΟΔΙΕ, του 23,1% του ΟΛΠ, ακόμα και του 0,6% της Alpha Bank και του 1,2% της Εθνικής Τράπεζας.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2012, θα πρέπει μεταξύ άλλων να πωληθεί τουλάχιστον το 38,6% της Αγροτικής Τράπεζας, το 21% του «Ελ. Βενιζέλος» και το 35,5% των ΕΛΠΕ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ορίσει συμβούλους αποκρατικοποιήσεων για όλα τα σχέδια του 2011 και του 2012. Μέσα στο 2011 θα πρέπει να έχουν γίνει συνολικά 23 αποκρατικοποιήσεις και άλλες 18 μέσα στο 2012.

Πέραν του τριμηνιαίου προγράμματος που έχει σχεδιαστεί, στην έκθεση της τρόικας υπάρχει και ειδικό κεφάλαιο για τον νέο ανεξάρτητο φορέα που θα διαχειρίζεται το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων (National Wealth Fund). Το νέο Ταμείο θα υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο και θα λειτουργήσει για έξι χρόνια. Θα διοικείται από Συμβούλιο Διευθυντών, το οποίο θα ορίζεται από τη Βουλή και στο οποίο θα υπάρχουν 2 «παρατηρητές» που θα τοποθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα δίνει στο Ταμείο ένα περιουσιακό στοιχείο, η απόφαση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Το Ταμείο θα δανείζεται

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Ταμείο θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με ενέχυρα τα μελλοντικά έσοδα του κράτους από διάφορες δραστηριότητες. Τα κεφάλαια που θα δανείζεται θα πηγαίνουν στο κράτος, όπως ακριβώς και εκείνα των αποκρατικοποιήσεων. Το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις πράξεις του Συμβουλίου των Διευθυντών του Ταμείου και θα το απαλλάσσει από ευθύνες τουλάχιστον κάθε εξάμηνο, ενώ από την πλευρά του, το Συμβούλιο θα καταθέτει στο Κοινοβούλιο έκθεση των πεπραγμένων του κάθε τρίμηνο.

marinews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook