Το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις αρχές του Νοεμβρίου εξετάζει το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) στην Ισπανία, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο.   
                                                  
Ολο και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και μέλη του PSOE, εκτιμούν ότι το κόμμα θα μπορούσε να αποκομίσει εκλογικά κέρδη από τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες γράφει η El Pais, σε άρθρο της με τίτλο «Οι Σοσιαλιστές προετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο».

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες για τους οποίους ο πρωθυπουργός εξετάζει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Νοέμβριο είναι αφενός η αναμενόμενη προσωρινή μείωση του δείκτη της ανεργίας εξαιτίας της εποχικής απασχόλησης τους καλοκαιρινούς μήνες και αφετέρου στοιχεία που θα συνηγορούν σε ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας.

Ωστόσο, αρκετοί Σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν κανονικά τον Μάρτιο του 2012, όπως προγραμματίζεται, χρόνος που θα δώσει την ευκαιρία στο κόμμα να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και να εδραιωθεί η οικονομική ανάκαμψη. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα από το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που έγιναν στις 22 Μαΐου.

Ο Θαπατέρο έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία, ενώ ο πιθανότερος διάδοχός του είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέδο Ρουμπαλκάμπα. Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία ξεπερνά το 20% και είναι μακράν το υψηλότερο στην ευρωζώνη, ενώ ο ρυθμός της οικονομικής της ανάπτυξης παραμένει χαμηλός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook