"Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή". Τα προαναφερόμενα δήλωσε μεταξύ άλλων στο ολιγόλογο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου που παράλληλα κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση οτι η ΝΔ δεν διαχειρίστηκε με σοβαρότητα την πρόταση του, αλλά την αντιμετώπισε με επικοινωνιακούς όρους.

Το πλήρες κείμενο του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

"Αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκονταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας.

Πήραμε στους ώμους τις αμαρτίες άλλων. Με αφοσίωση η κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας.

Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας προοπτικές μεγάλων αλλαγών.

Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής εθνικής προσπάθειας. Το καθήκον είναι εθνικό όχι κομματικό.

Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα τις αντιπολίτευσης. Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση.

Αποσαφήνισα οτι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη από αξιώματα. Παρά τη δική μου στάση η Αξιωματική Αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και οχι με όρους πολιτικής  και εθνικής ευθύνης.

Πριν καν συζητηθεί και η ουσία τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί οδηγώντας τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα., για την οικονομία , για τους πολίτες και τις αξίες.

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεων μας απέναντι στη χώρα.

Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα στελέχη και τον ελληνικό λαό.

Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Είναι ώρα ευθύνης"