Με κάθε επισημότητα υποδέχτηκε ο δήμος Φαιστού, τη φλόγα τον παραολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2011, στο πλαίσιο δύο ειδικών τελετών.

Η φλόγα των παραολυμπιακών έφτασε στο δήμο Φαιστού και συγκεκριμένα στο δημαρχείο στις Μοίρες, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, μεταφερόμενη από τις λαμπαδηδρόμους Stephanie Smith και Stacy Cooper. Αρχηγός της αποστολής είχε τεθεί η κ. Έφη Χρονοπούλου, που συνόδευε το πλήρωμα των αθλητών.

Οι λαμπαδηδρόμοι έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα στις Μοίρες από πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία της περιοχής. Τους λαμπαδηδρόμους των παραολυμπιακών αγώνων υποδέχτηκε η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη.
«Η παρουσία σας εδώ, αλλά και η παρουσία της φλόγας των αγώνων, αποτελούν σημείο αναφοράς για τον τόπο μας» ανέφερε στο χαιρετισμό της η κ. Πετρακογιώργη και πρόσθεσε:

«Αποτελούν μήνυμα δημιουργίας, θέλησης, συλλογικότητας κι επιμονής σε ιδεώδη ανώτερα και παγκόσμια. Στόχος μας, όπως άλλωστε και δικός σας είναι μια κοινωνία που δεν αποκλείει. Μια κοινωνία που ενώνει και που συνθέτει αντί να διαχωρίζει. Στόχος μας ακόμα είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που δεν ορίζεται απ’ όσους αποκλείονται, αλλά απ’ όσους συλλογικά δημιουργούν».

Η δήμαρχος Φαιστού αναφέρθηκε επίσης στη γυναίκα – σύμβολο των παραολυμπιακών αγώνων Ενίς Κένεντυ Σρίβερ, που έφυγε από τη ζωή πριν δύο χρόνια, ενώ έδωσε έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται.
Στις δυσκολίες και τον αποκλεισμό της από την κοινωνία σε νεαρή ηλικία αναφέρθηκε η λαμπαδιδρόμος Stephanie Smith, η οποία παράλληλα έκανε αναφορές στη θέληση της να προχωρήσει μπροστά, αλλά και στην τελική αποδοχή της από τον κόσμο.

Η Stacy Cooper από την πλευρά της τόνισε το πόσο σημαντική είναι η δράση των λαμπαδιδρόμων, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στα ατυχήματα των αστυνομικών λαμπαδιδρόμων, που τους στέρησαν μέρος της σωματικής τους ακεραιότητας. Η κ. Cooper παράλληλα έκανε λόγο στην τιμή του να είναι πρεσβευτής της λαμπαδιοδρομίας κι ευχαρίστησε το δήμο Φαιστού και τους δημότες για την αποδοχή τους.

Το δήμο ευχαρίστησε από την πλευρά της και η αρχηγός της αποστολής κ. Έφη Χρονοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στα ιδεώδη των παραολυμπιακών. Η κ. Χρονοπούλου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει το σύνθημα των αγώνων «είμαι μέσα» για να προσθέσει πως σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, «είμαστε όλοι μέσα». Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη δήμαρχο Φαιστού η κ. Χρονοπούλου αναφέρθηκε στην ευχάριστη συγκυρία του να ηγείται μία γυναίκα σ’ ένα δήμο της Κρήτης, ευχαριστώντας θερμά την κ. Πετρακογιώργη για την υποδοχή και τη φιλοξενία.
Η δήμαρχος με τη σειρά της παρέδωσε στους εκπροσώπους των Special Olympics το Δίσκο της Φαιστού ως σύμβολο του δήμου, ενώ δώρισε σε όλους τους αθλητές συλλεκτικές μπλούζες από το φεστιβάλ του δήμου Φαιστού, ως ένδειξη συμμετοχής σε μια κοινή προσπάθεια αναβάθμισης του πολιτισμού της χώρας.

Εκδήλωση

Μικρή κρητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από το δημαρχείο του δήμου Φαιστού στις Μοίρες. Το κρητικό χορευτικό συγκρότημα, μετά από παραίνεση της δημοτικής Αρχής, χόρεψε σιγανό, προκειμένου να χορέψουν μαζί του, όλα τα μέλη των παραολυμπιακών αγώνων σε ένδειξη τιμής στους παραβρισκόμενους, αλλά και συλλογικότητας χωρίς διαχωρισμούς. Οι επισκέπτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ενώ απόλαυσαν την κρητική φιλοξενία μέσω του χορού.

Τυμπάκι
Στην ιστορική έδρα του δήμου Φαιστού, συνέχισαν τη λαμπαδηδρομία οι πρεσβευτές των Special Olympics στην Κρήτη.

Και στο Τυμπάκι υπήρξε υποδοχή ανάλογη των Μοιρών, αλλά και μικρός μπουφές για όλους τους παραβρισκόμενους. Μικρή κρητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία της περιοχής επίσης.
Τιμή στους αθλητές του δήμου Φαιστού που συμμετέχουν σε παραολυμπιακούς αγώνες, απέδωσε η δημοτική Αρχή, με αφορμή τη λαμπαδηδρομία.
Η δήμαρχος Φαιστού τίμησε τον 2ο Παγκόσμιο Πρωταθλητή σε σφαίρα και ακόντιο Μανώλη Στεφανούδακη, καθώς και τον χρυσό πανελλήνιο πρωταθλητή στην κατηγορία under 16 στη σφαιροβολία, Εφραίμ Τζανάκη.
Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι του δήμου Φαιστού, παρέθεσαν γεύμα στους συμμετέχοντες στη λαμπαδηδρομία, αλλά και στις αστυνομικές δυνάμεις που συνόδευαν την πομπή, σε παραλιακό εστιατόριο στον Κόκκινο Πύργο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook