Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα (9-3) το ενδοσχολικό συνέδριο του προγράμματος Chain Reaction στο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. (υπεύθυνοι καθηγητές: Λαγουδάκη Ευαγγελία και Τερζάκης Στέλιος).

Tο Πρόγραμμα Chain Reaction είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν πανεπιστήμια από 12 χώρες μεταξύ των οποίων και το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΚ) με Υπεύθυνο τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Χανιωτάκη. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρία έτη (έναρξη 1/6/2013) και συντονιστής είναι το Centre for Science Education, Sheffield Hallam University στη Μ. Βρετανία.

Φέτος το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης είναι ένα από τα 5 σχολεία Πανελληνίως που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, μετά από σχετική αίτηση των καθηγητών Χημείας του σχολείου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διάδοση της μεθόδου της διερευνητικής μάθησης (Inquiry Based Science Education, IBSE) και η εφαρμογή της στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση των χωρών που συμμετέχουν. Το πρόγραμμα παρέχει εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με τις φυσικές επιστήμες για την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών σε ομάδες (projects).

Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και των πρακτικών δεξιοτήτων των μαθητών που συμμετέχουν. Η επαφή τους με ένα νέο τρόπο διδασκαλίας των φυσικών επιστημών βασισμένο στην πρακτική της διερευνητικής και συνεργατικής μάθησης θα έχει ως αποτέλεσμα να τονωθεί το ενδιαφέρον των μαθητών και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας των φυσικών επιστημών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ενεργός συμμετοχή των μαθητών στις μαθησιακές διαδικασίες φιλοδοξεί να δώσει κίνητρα για ομαδο-συνεργατικές πρακτικές μέσα και έξω από την τάξη και να αναδείξει τις ατομικές δεξιότητες κάθε μαθητή αλλά και να ενισχύσει τη συνεργασία με τους συμμαθητές, τους καθηγητές και άλλους επιστήμονες.

Το πρόγραμμα Chain Reaction λαμβάνει χώρα φέτος στο σχολείο, κάθε Παρασκευή στις 14.00-16.00, στα πλαίσια των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι ο κ.Τερζάκης Στέλιος και η κ. Λαγουδάκη Ευαγγελία, καθηγητές χημείας του σχολείου.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι φετινές εργασίες των μαθητών του 6ου Γυμνασίου. Επίσης  οι μαθητές από το μουσικό-θεατρικό εργαστήρι του σχολείου: "Α capella με καπέλα", με υπεύθυνη καθηγήτρια την καθηγήτρια μουσικής του σχολείου κ. Μετζάκη Μαρία, τραγούδησαν κομμάτια σχετικά με τη Χημεία σε στίχους των καθηγητών Λαγουδάκη Ευαγγελίας και Τερζάκη Στέλιου.

Η διεύθυνση του σχολείου αλλά και οι υπεύθυνοι καθηγητές νιώθουν την υποχρέωση να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στον καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης Ν. Χανιωτάκη και στις ερευνήτριες, Μαρία Φουσκάκη και Κάλλια Κατσαμποξάκη, για την υποστήριξή τους καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, αλλά και τον προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανόλη Κριτσωτάκη και την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων κ.Αγγελική Ζαχαράτου, που απεύθυναν χαιρετισμούς και τους υπευθύνους των ΕΚΦΕ και του ΚΕΣΥΠ, που παρευρέθησαν στο συνέδριο.