Την «ταφόπλακα» στα όνειρα των μαθητών έχει βαλθεί να βάλει το Υπουργείο Παιδείας, η απόφαση του οποίου για την δημιουργία μόλις ενός τμήματος 24 μαθητών στην πρώτη τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Ρεθύμνου που κοινοποιήθηκε προ ημερών, προκάλεσε εύλογα την έντονη αντίδραση των γονέων των ενδιαφερομένων παιδιών.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εξετάσεις των παιδιών που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να φοιτήσουν στο μουσικό γυμνάσιο και είναι χαρακτηριστικό ότι υποψήφιοι μαθητές ήταν 42, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα παιδιά και οι γονείς τους εμπιστεύονται τη δουλειά που γίνεται στο μουσικό σχολείο και γι’ αυτό το επιλέγουν. Το Υπουργείο Παιδείας, όμως, προφανώς στη λογική των αμέτρητων πια περικοπών, θυσιάζει τα όνειρα και το μέλλον των εφήβων…

Οι γονείς των μαθητών συγκεντρώθηκαν χθες στο σχολείο, όπου συνέταξαν ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο λίγο αργότερα κατέθεσαν στον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Ταξάκη, τον οποίο επισκέφθηκαν. Σε αυτό αναφέρουν: «Οι γονείς των υποψηφίων μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου διαμαρτυρόμαστε για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να δημιουργήσει ένα μόνο τμήμα Α΄ τάξης Γυμνασίου, ενώ έχουν υποβληθεί 42 αιτήσεις και υπάρχει η δυνατότητα να εγγραφούν και οι 42 μαθητές. Διεκδικούμε και απαιτούμε να δημιουργηθούν δύο τμήματα και να εισαχθούν όσοι μαθητές συγκεντρώσουν την απαιτούμενη βαθμολογία».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο στην απόφασή του αναφέρει ότι μπορεί ο αριθμός των μαθητών να μειωθεί σε κάθε τμήμα, εάν υπάρχει πρόβλημα υποδοχής λόγω υλικοτεχνικής υποδομής, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση του αριθμού των τμημάτων»!

Στη διαμαρτυρία των γονέων συμπαραστέκεται και ο διευθυντής του μουσικού σχολείου, Αντώνης Γεβετζής, που ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο θέτει τέτοιον περιορισμό, καθώς μέχρι σήμερα πάντα δημιουργούνταν δύο τμήματα.

\”Άδικη η απόφαση\”

Με την απόφαση αυτή θίγεται το μουσικό σχολείο σημείωσε ο διευθυντής του, Αντώνης Γεβετζής που στέκεται στο πλευρό των γονέων χαρακτηρίζοντας δίκαιη την αγανάκτηση τους. «Ένα είναι το σημαντικό: ότι με αυτήν την απόφαση θίγεται το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου, που 20 χρόνια τώρα λειτουργεί με τρόπο άψογο και δεν έχει ξαναδημιουργηθεί τέτοια κατάσταση. Γι’ αυτό δικαιολογημένα πιστεύω ότι οι γονείς αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο και απαιτούν να γίνει εγγραφή όσων μαθητών περάσουν στις εξετάσεις.

Τα παιδιά αφήνουν τα σχολεία που πηγαίνουν οι συμμαθητές τους και οι παρέες τους και αυτό σημαίνει ότι αγαπούν τη μουσική και θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο με αυτήν. Εκτιμούν και οι γονείς το σχολείο και το σημαντικότερο είναι ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση και της μουσικής παιδείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεβετζής.

Από την πλευρά του, το μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Μανώλης Αγιουτάκης, σημείωσε: «Το σχολείο μας χρόνια τώρα έχει δύο τμήματα στην πρώτη γυμνασίου. Το σχολείο έχει τη δυνατότητα, παρά τα κτηριακά προβλήματα, να μπορέσει να φιλοξενήσει δύο τμήματα στην πρώτη τάξη του γυμνασίου. Το μουσικό γυμνάσιο είναι ένα κοσμημα για την πόλη, προσφέρει δωρεάν μουσική παιδεία για τους μαθητές και γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στο σχολείο για να δυναμώσει».

Την αγωνία του για την απόφαση κατέθεσε και ο κ. Μιχάλης Βαλαρής, πατέρας παιδιού, που επιθυμεί να φοιτήσει στο μουσικό σχολείο Ρεθύμνου. «Είναι απαράδεκτος ο περιορισμός, γιατί είναι συνταγματικό δικαίωμα του κάθε μαθητή να εκπαιδεύεται και να φοιτά εκεί που αυτός επιθυμεί και όχι εκεί που επιθυμεί η κα Διαμαντοπούλου. Είναι απαραίτητο τα παιδιά μας να μαθαίνουν κάτι που έχει σχέση με τη “μούσα”. Ως εκ τούτου, η δουλειά που προσφέρει το μουσικό γυμνάσιο είναι απαραίτητη. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προσφέρει στον πολίτη το ελάχιστο σε σχέση με την μουσική εκπαίδευση».

Μία σημαντική λεπτομέρεια θίγει και η μητέρα, Κωνσταντινιά Αϊνατζή, η οποία αναρωτήθηκε: «Εάν αυτά τα 42 παιδιά γράψουν και πετύχουν τη βάση του 50 και ισοβαθμίσουν, με ποιο κριτήριο θα διαλέξουμε ότι το ένα παιδί μπαίνει στο σχολείο και το άλλο όχι; Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην παιδεία και αυτό είναι άδικο. Πρέπει να δούμε τη δουλειά που γίνεται στα μουσικά γυμνάσια. Είναι η καλλιέργεια ψυχής και σώματος. Ας μην διαχωρίζουμε τα παιδιά. Ας μην δημιουργούμε φραγμούς για το μέλλον τους, γιατί είναι πολύ άδικο».

 

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook