Την άμεση διενέργεια εκλογών στη Λιβύη υπό το βλέμμα παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας πρότεινε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera». «Είναι ο μόνος ανώδυνος τρόπος για να βγούμε από το αδιέξοδο στη Λιβύη.

Να πάμε στις κάλπες και να κερδίσει ο καλύτερος» υποστήριξε ο γιος του Λίβυου συνταγματάρχη. Και πρόσθεσε ότι «οι εκλογές θα μπορούσαν να διενεργηθούν εντός τριών μηνών, το αργότερο έως το τέλος του χρόνου και η εγγύηση της διαφάνειας θα μπορούσε να είναι η παρουσία διεθνών παρατηρητών».

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τη συνέντευξη θα έδινε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντελατί αλ-Ομπέιντι. Σύμφωνα με τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ, τις εκλογές θα μπορούσαν να επιβλέψουν θεσμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Αφρικανική Ενωση ή ακόμα και το ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουν τη διαφάνεια.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι ο πατέρας του είναι έτοιμος να παραιτηθεί, εάν χάσει τις εκλογές, αλλά ότι δεν σκοπεύει να ζήσει εξόριστος. «Δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τη Λιβύη. Γεννήθηκε εδώ και σκοπεύει να πεθάνει και να ταφεί εδώ, μαζί με όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα», αναφέρει.