Κάνοντας έναν απολογισμό για τα τρία χρόνια ύπαρξης στο «τιμόνι» του ΔΣ της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ μιλάει για όλα όσα μπόρεσαν να κάνουν
στον νομό και όχι μόνο.

Σας καλέσαμε για να μιλήσουμε δημόσια στην τοπική κοινωνία, στην κοινωνία της Κρήτης, στην Κοινωνία της Ελλάδος , για το έργο μας τα στη Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. τα τρία χρόνια που διαχειριστήκαμε την διοίκηση της.

Να απολογηθούμε για εκείνα που μπορέσαμε να κάνουμε, αλλά προπάντων για την παρουσία μας, στην κοινωνία του Νομού μας, της Κρήτης, στην Κοινωνία της Ελλάδος.

Πιστεύουμε ότι η παρουσία μας ήταν έντονη και σε όλα τα επίπεδα, στις αρχές,στους θεσμοθετημένους φορείς ,στο περιβάλλον.

Ξεκινήσαμε ως Ένωση Καταναλωτών Νομού, αλλά οι καταναλωτές, δεν έχουν γεωγραφικά όρια, και η ανάγκη της ενημέρωσης μέσω των Δελτίων Τύπου,της Ιντερνετικής σελίδας μας εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί όλους που θα την επισκέφθηκαν και θα την επισκεφθούν.

Για την Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, η ενημέρωση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα και όταν καλείται τηλεφωνικά από τον Καταναλωτή δεν μπορεί να του αφαιρέσει την επικοινωνία, από όπου και εάν αυτός καλεί, από όποιον καταναλωτή και εάν προέρχεται το τηλεφώνημα, η επαφή μέσω email.

Η λειτουργία της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. βασίζεται, σε συγκεκριμένες αρχές.

Εθελοντισμός, αξιοπιστία, διαφάνεια, δημοκρατία, συλλογικότητα, ανεξαρτησία. Αυτές τις αρχές διαφυλάξαμε όλη την προηγούμενη περίοδο. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, προς όλες τις πλευρές (κόμματα, εξουσίες, οικονομικά συμφέροντα). Η Ε.Π.Κ. ΧΑΝ . είναι ανεξάρτητη ,Ένωση Καταναλωτών, υπηρετεί τα μέλη της που ασπάζονται τους σκοπούς και τους στόχους της ,που δεν είναι άλλοι από την περιφρούρηση, προάσπιση, προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών..

Τα εκλεγμένα, με δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα μόνα, που αποφάσιζαν τη στρατηγική και την πολιτική της οργάνωσης.

Για το λόγο αυτό, όλοι εμείς, που αποτελέσαμε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τακτικά και αναπληρωματικά καθώς και τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής έχουμε διασφαλίσει το βιοπορισμό μας, από πηγές, εκτός Ε.Π.Κ.ΧΑΝ. δηλαδή, από την εργασία μας.

Προσφέραμε, εθελοντικά, σε βάρος του ελεύθερου χρόνου μας, σε βάρος των οικογενειών μας, σε βάρος της προσωπικής μας διασκέδασης. Προσφέραμε, γιατί αυτό μας ανταποδίδει χαρά, γνώση, ικανοποίηση ότι συμμετέχουμε στην Κοινωνία των Πολιτών.

Προσφέραμε, γιατί είναι επιλογή μας και αγαπάμε αυτό, που κάνουμε. Η διασφάλιση του βιοπορισμού μας, σε συνδυασμό, με τον απαράβατο όρο του εθελοντισμού, μας κάνουν ανεξάρτητους, από οποιαδήποτε συμφέροντα, οικονομικά και κομματικά.

Όποιος και αν ασκεί εξουσία, αν την ασκεί, σωστά, είμαστε μαζί του., είτε λέγεται Δήμαρχος, είτε Περιφερειάρχης είτε Πρωθυπουργός, είτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όποιος και αν ασκεί εξουσία, αν κάνει λάθη, θα του τα επισημαίνουμε.

Όμως, αν εφαρμόζει, συνειδητά, πολιτικές, που βλάπτουν τα δικαιώματα των Καταναλωτών, θα μας βρει απέναντι και θα χρεωθεί το κόστος των επιλογών του.

Απαντούμε σαυτούς, που τους αρέσει να \”ζεσταίνουν καρέκλες\” και αμείβονται με παχυλούς μισθούς, ενώ ο συνάνθρωπό τους δίπλα σκέφτεται να αυτοκτονήσει, από την πίεση της ανέχειας, και μας ειρωνεύονται ότι κάνουμε το \” χόμπι ¨μας ότι στην Ε,Π.Κ.ΧΑΝ ,δίνεται αγώνας ανθρωπιάς.

Λυπούμαστε που θα τό πούμε, αλλά είναι η αλήθεια , ελάχιστοι από τους τοπικούς άρχοντες μας πλησίασαν, Μπορούμε όμως να πούμε ότι περισσότεροι είναι, οι θεσμοθετιμένοι φορείς που μας αγκάλιασαν και πορεύτηκαν μαζί μας και τους ευχαριστούμε.

Δεν θα παραλείψουμε πόσο σημαντικό ρόλο \’έπαιξαν και παίζουν τα ΜΜΕ, τοπικά, Παγκρήτια ,Πανελλαδικά΄Εφημερίδες κανάλια και κ.λ.π στο έργο μας, στην μετάδοση της ενημέρωσης των καταναλωτών.

Είμαστε περήφανοι για τις δομές της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ που δημιουργήσαμε αυτή την τριετία και είναι:

1)Γραφείο Ενημέρωσης και Προστασίας Καταναλωτή

2)Γραφείο Ενημέρωσης και Οικονομοτεχνικής Συμβουλευτικής & υποστήριξης δανειοληπτών

3)Γραφείο Νομικής Στήριξης του Πολίτη

4)Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης του Πολίτη

5)Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ

– Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ διατηρεί σελίδα στο διαδίκτυο όπου μπορεί ο κάθε πολίτης να ενημερωθεί να συμβουλευτεί από τα Δ.Τ αλλά και από Νομοθεσία που ενδιαφέρει τον πολίτη.

– Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ έχει κάνει πλήθος παρεμβάσεων με επιστολές και υπομνήματά της σε Υπουργούς,αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Χώρας για θέματα καταναλωτών για θέματα του Περιβάλλοντος.

-Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, έχει πραγματοποίηση ενημερωτικές εκδηλώσεις ,συνέδρία σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ,με τον δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, με το Οικονομικό
Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης, με άλλες Ενώσεις Καταναλωτών, με Τοπικούς Συλλόγους κ.λ.π.

-Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, συμμετείχε σε συνέδρια της Γεν.Γραμματείας Καταναλωτή, σε Παγκόσμια συνέδρια της Ε.Ε.Τ.Τ,σε τοπικές ενημερωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις Φορέων και Αρχών .

-Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, στήριξε τις κινητοποιήσεις παραγωγικών και επαγγελματικών Φορέων (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδία Βενζινοπωλών ,Δικηγορικό Σύλλογο, Κτηνοτροφικό Σύλλογο, κ.λ.π)

-Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ,συμμετέχει στο Συντονιστικό ΄Όργανο του Αγροτικού Αυγούστου η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Δημ.Αρχής Χανίων.

-Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ συμμετέχει στο \”στηρίζω την Ελληνική Επιχείρηση Αγοράζω Ελληνικά Προϊόντα\”

-Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ ,συμμετέχει στην έρευνα τιμών προϊόντων και υπηρεσιών για την προστασία του Καταναλωτή

Διαχείρηση αιτημάτων – καταγγελιών των καταναλωτών

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ διαχειρίστηκε τα τρία έτη ,πλήθος καταγγελιών,τις οποίες έφερε εις πέρας προς όφελος των συμφερόντων των καταναλωτών.

-Ενοίκια κατοικιών :

-Ινστιτούτα Αισθητικής

-Φροντιστήρια

-Καταστήματα Εστίασης και Αναψυχής

-Κομμωτήρια

-Ελαττωματικά Προιόντα

-Εκπτώσεις Προσφορές

-Ιατρικές Υπηρεσίες

-Αεροπορικές Υπηρεσίες

-Τουριστικά Πρακτορεία

-Σούπερ Μάρκετ

-Κινητή και σταθερή τηλεφωνία

-ΔΕΗ

-ΔΕΥΑΧ

-ΔΕΥΑΒΑ

-Συνεργεία Αυτοκινήτων

-Καταστήματα Πώλησης Αυτοκινήτων

-Ασφαλιστικές Εταιρείες

-Τράπεζες

-Ταξί

Μελλοντικοί στόχοι μας είναι:

1)Η Τροποποίηση του Καταστατικού μας από την Γεν Συνέλευση της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ και συγκεκριμένα θα τεθεί υπό τροποποίηση η Ονομασία της Ένωσης ,από \”΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων\” σε ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)
Η Δημιουργία παραρτημάτων της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, σε όλη την Επικράτεια, θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη.

2)Η προώθηση της ισότητας των πολιτών

3)Η ακόμα μεγαλύτερη προστασία και διαφύλαξη ,αναβάθμιση του Φυσικού Περιβάλλοντος

4) Η διατήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων σε επίπεδο Κρήτης

5)Η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες.

6)΄Η Ερευνας τιμών , και ποιότητας αγαθών και υπηρεσιών

7)Οι Επιτόπιες επισκέψεις σε τόπους παραγωγής των προϊόντων και εμπορίας αυτών.

8)Η πραγματοποίηση έρευνας για την βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος

9)Η προστασία της υγείας των πολιτών(ενημερωτικές ημερίδες σε συνεργασία με τον

Ιατρικό Σύλλογο)

10)Συμμετοχή στα κέντρα των αποφάσεων τόσο της Περιφερειακής Αρχής όσο και των Δημοτικών σε επίπεδο Κρήτης

11)Συνεργασία με όλους τους Φορείς της Κρήτης , για την βελτίωση της ζωής των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, επαγγελματικά οικονομικά, κοινωνικά πολιτιστικά κ.λ.π

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook