Έως τώρα ήταν γνωστό ότι το ελαιόλαδο κάνει καλό στην καρδιά, τώρα φαίνεται ότι βοηθάει και στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτό δείχνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου _ είτε ωμού είτε μαγειρεμένου _ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους ανθρώπους ηλικίας 65 και άνω.

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Neurology», οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στο εξής θα πρέπει να δίνονται ειδικές διατροφικές συμβουλές προς τους ηλικιωμένους ώστε να καταναλώνουν περισσότερο ελαιόλαδο.

Αλλοι ειδικοί ωστόσο, χωρίς βεβαίως να αμφισβητούν τις ευεργετικές ιδιότητές του, επισημαίνουν ότι η κατανάλωση λαδιού από μόνη της δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα αν δεν συνοδεύεται από μια γενικότερα ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ελαιόλαδο και εγκεφαλικά

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπορντό παρακολούθησαν την πορεία 7.635 ανδρών και γυναικών 65 ετών και άνω που ζούσαν σε τρεις πόλεις της Γαλλίας _ Μπορντό, Ντιζόν και Μονπελιέ _ επί έξι έτη. Αφού μελετήθηκε το ιατρικό ιστορικό τους, οι εθελοντές ερωτήθηκαν αν χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο στο μαγείρεμα, στη σαλάτα ή μαζί με το ψωμί τους πολύ, μέτρια ή καθόλου.

Υστερα από πέντε χρόνια 148 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και το βάρος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν κατά 41% μικρότερος σε όσους κατανάλωναν συστηματικά ελαιόλαδο σε σχέση με εκείνους που δεν το χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους.

Αυτό μεταφράζεται σε κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου 1,5% στην εξαετία για όσους κατανάλωναν συστηματικά ελαιόλαδο σε σχέση με κίνδυνο 2,6% για όσους δεν το κατανάλωναν.

Σωστή συμβουλή αλλά όχι πανάκεια

«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι θα πρέπει να τεθεί ένας νέος «οδηγός» διατροφικών συστάσεων για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων στους ανθρώπους των 65 ετών και άνω» δήλωσε η Σεσιλιά Σαμιερί, κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Τα εγκεφαλικά είναι τόσο κοινά στους ηλικιωμένους και το ελαιόλαδο ενδέχεται να αποτελεί έναν φθηνό και εύκολο τρόπο για να τα αποφύγουν».

Από την πλευρά της η δόκτωρ Σαρλίν Αχμεντ, εκπρόσωπος του Συνδέσμου για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια της Βρετανίας, τόνισε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης στο BBC ότι οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να επαναπαύονται με την κατανάλωση ελαιολάδου και μόνο.

«Το γεγονός ότι το ελαιόλαδο προστατεύει από τα εγκεφαλικά είναι ελπιδοφόρο» δήλωσε «Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί μόνον αν το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό σε άλλου είδους μαγειρικά λίπη και ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής με λίγα κορεσμένα λίπη και αλάτι».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook