Δεκατρία χρόνια μετά και η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ξεκίνησε την λειτουργία της. Χθες, στις εννέα το βράδυ ολοκληρώθηκε η μετακόμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, στα εξακόσια τετραγωνικά περίπου του ισογείου του κτιρίου, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες πρώτων βοηθειών των ασθενών που προσέρχονται σε αυτό.

Σε ένα καινούριο κτίριο με σύγχρονες προδιαγραφές και ευχάριστο περιβάλλον που δεν θυμίζει σε τίποτα τις άθλιες και τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούσαν τα τελευταία χρόνια στους μικρούς, στενούς και δίχως εξαερισμό χώρους του ΤΕΠ, εργάζονται πλέον γιατροί και νοσηλευτές.

Η είσοδος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι πλέον από την οδό Κουμουνδούρου, ενώ η διοίκηση του ιδρύματος έχει ενημερώσει εγγράφως τον δήμαρχο Ρεθύμνου για την επιτακτική ανάγκη απομάκρυνσης της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων από την περιοχή, προκειμένου να διανοιχτεί ο δρόμος και να εξασφαλιστεί η ομαλή διέλευση των ασθενοφόρων και των υπόλοιπων οχημάτων.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εγκαινίασε χθες το νέο κτίριο ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να μεταφερθεί στον πρώτο όροφο και η παιδιατρική κλινική. Στο δεύτερο όροφο ήδη γίνονται οι χημειοθεραπείες σε δωμάτιο που πληροί τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που απαιτούνται, ενώ εκεί θα μεταφερθούν και κάποια γραφεία γιατρών.

Προς το παρόν χρησιμοποιείται ο υπάρχων ξενοδοχειακός εξοπλισμός του νοσηλευτικού ιδρύματος έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την παραλαβή του νέου, η χρηματοδότηση του οποίου είναι μέσω του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον διοικητή του ιδρύματος καλώς εχόντων των πραγμάτων ο εξοπλισμός είναι πιθανό να παραληφθεί τον Ιανουάριο του 2012 ή στην χειρότερη περίπτωση το καλοκαίρι.

Ήδη από τις αρχές Ιουνίου στις θέσεις τους βρίσκονται έντεκα εργαζόμενοι ως επικουρικό προσωπικό με οκτάμηνη σύμβαση, οι οποίοι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αποτελεσματική λειτουργία της πτέρυγας δίδοντας την δυνατότητα κάλυψης των βαρδιών όλο το 24ωρο.

Ωστόσο, το πρόβλημα με την ανεπαρκή στελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος παραμένει με τις ελλείψεις να είναι αρκετές και την ανησυχία διάχυτη για το τι μέλλει γενέσθαι οκτώ μήνες μετά, μόλις δηλαδή λήξουν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους οι οποίοι εκκενώθηκαν στο παλιό κτίριο, η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με μηχανικό της ΔΕΠΑΝΟΜ που ήδη έχει κάνει αυτοψία στο χώρο, θα αποφασίσουν την αξιοποίησή τους.

Τι περιλαμβάνει το νέο τμήμα

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών περιλαμβάνει ξεχωριστά δωμάτια: Ένα χειρουργείο επειγόντων περιστατικών, ένα χειρουργικό ιατρείο, ένα ορθοπεδικό ιατρείο, αίθουσα ανάνηψης-αναζωογόνησης, παθολογικό ιατρείο, δύο δωμάτια με τέσσερα κρεβάτια βραχείας νοσηλείας καθώς και βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, τουαλέτες, γραφείο προϊσταμένου νοσηλευτή, γραφείο ιατρών), καθώς και το ΤΕΠ της παιδιατρικής κλινικής. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχει χώρος στάθμευσης τόσο για τα ασθενοφόρα όσο και για τα υπόλοιπα οχήματα.

«Οι εργαζόμενοι έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό και κάναμε όλοι μαζί την μετακόμιση του χώρου. Πλέον το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί κανονικά στο νέο κτίριο ενώ στο τέλος του μήνα εκτιμούμε ότι θα λειτουργούν πλήρως και οι δύο όροφοι του κτιρίου. Όμως υπάρχουν αρκετές δυσκολίες σε ό,τι αφορά την πλήρη στελέχωση. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει μόλις λήξουν οι συμβάσεις των έντεκα εργαζόμενων.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο ΤΕΠ έχω κάνει έγγραφο στο δήμο Ρεθύμνου, στο οποίο τον ενημερώνω για την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών για την απομάκρυνση της εκκλησίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διέλευση των ασθενοφόρων στο νέο κτίριο» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Γιώργος Μοσχοβάκης, διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Ρεθεμνιώτικα Νέα

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook