Νέα βόμβα μεγατόνων, με οικονομικοπολιτικές προεκτάσεις, το οστικό κύμα της οποίας θα φανεί στις διεθνείς αναφορές και στα χρηματιστήρια τις επόμενες ημέρες, εξαπέλυσε ο πρώην επικεφαλής του Federal Reserve, Alan Greenspan, άνθρωπος με ισχυρές διασυνδέσεις, επιρροή και προσβάσεις σε διεθνή πολιτικά κέντρα που συμμετέχει υπό διάφορες ιδιότητες.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της αμερικανικής οικονομίας προανήγγειλε με βεβαιότητα που εκπλήσσει την αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Έχει σημασία ότι η δήλωση αυτή έγινε μεσούσης της πολιτικής κρίσης που αντιμετώπιζε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μέχρι και την ώρα που ολοκλήρωνε τον ανασχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Federal Reserve, εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, επισημαίνοντας ότι οι πιθανότητες για ένα τέτοιο αποτέλεσμα \”είναι τόσο υψηλές, ώστε δεν υπάρχει άλλη διέξοδος\”, σύμφωνα με τα όσα είπε σε χτεσινή συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του Charlie Rose. Τόνισε δε ότι η πιθανότητα των Ευρωπαίων να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κρίση είναι πολύ χαμηλή, ενώ από την πλευρά των Ελληνικών αρχών, υπογραμμίζει ότι δεν κατάφεραν να πείσουν τον ελληνικό λαό για την αναγκαιότητα σκληρότερων μέτρων.

Ο πρώην επικεφαλής του Federal Reserve ανέφερε ότι αν η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει με ύφεση. Αντίθετα, στην περίπτωση που δεν χρεοκοπήσει, η πιθανότητα της οικονομικής συρρίκνωσης των ΗΠΑ θα είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με τον Greenspan, η αμερικανική ανάκαμψη έχει συντελεστεί, ωστόσο οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους. Ο γνωστός οικονομολόγος προειδοποίησε ότι το αμερικανικό χρέος έχει γίνει μια υπόθεση τρομερά επικίνδυνη, με την Washington να μην έχει παρά ελάχιστο χρόνο για να δώσει λύση.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook