Τελευταία ενημέρωση: 15:00

Συναγερμός έχει σημάνει στην Γαύδο, μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι στο νησί έχουν αποβιβαστεί παράτυποι μετανάστες από σκάφος που έπλεε ανοιχτά του νησιού και από το οποίο τις πρώτες πρωινές ώρες δόθηκε σήμα κινδύνου.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, ψαράς εντόπισε σε ακτές του νησιού, μεγάλο αριθμό μεταναστών, οι οποιοι είχαν εγκαταλείψει το σκάφος που τους μετέφερε και βγήκαν κολυμπώντας στην παραλία. Στη συνέχεια, αεροσκάφος C-130, το οποίο μετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους, επιβεβαίωσε στο Θάλαμο Επιχειρήσεων που συντονίζει τις έρευνες νότια της Γαύδου, ότι πάνω από 100 μετανάστες έχουν βγει σε παραλία του νησιού. 

Οι φόβοι για τυχόν αγνοούμενους, διαψεύστηκαν το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης  ενώ το μικρό σκάφος (λέμβος) στο οποίο ήταν στοιβαγμένοι οι μετανάστες, εντοπίστηκε αγκυροβολημένο ανοιχτά του νησιού. 

Παρέμβαση της αναπληρώτριας Υπ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου –  Με ελικόπτερο προμήθειες στη Γαύδο 

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια δύσκολη επιχείρηση για την περίθαλψη και φροντίδα των παράτυπων μεταναστών, την οποία δυσχεραίνουν οι ελλείψεις που υπάρχουν στο νησί λόγω του απαγορευτικού.

Σύμφωνα με την δήμαρχο Γαύδου, Ευαγγελία Καλλίνικου, αυτήν την στιγμή στο νησί έχουν εντοπιστεί περίπου 140 μετανάστες. Για όσους κρίνεται αναγκαίο, μεταφέρονται στο αγροτικό ιατρείο του νησιού όμως οι περισσότεροι είναι καλά στην υγεία τους και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η δήμαρχος Γαύδου επικοινώνησε με την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου και την ενημέρωσε για το έκτακτο περιστατικό.  Με παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού, ελικόπτερο θα μεταφέρει άμεσα στο νησί προμήθειες, καθώς ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός του νησιού δεν αφήνει περιθώρια για γρηγορότερη λύση.

Σε τοπικό επίπεδο η κινητοποίηση των αρχών αλλά και κατοίκων είναι πρωτοφανής.

Αδυναμία προσέγγισης του περιπολικού σκάφους του ΛΣ λόγω καιρού

Περιπολικό σκάφος από το ΛΣ της Παλαιόχωρας, μέχρι και το μεσημέρι της Μ.Πέμπτης, δεν είχε κατορθώσει να φτάσει στην περιοχή που έχουν εντοπιστεί οι μετανάστες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες, ένας επιβάτης του σκάφους, επικοινώνησε με τον ευρωπαϊκό άριθμο έκτακτης ανάγκης, 112 και σε σπαστά αγγλικά έδωσε συγκεχυμένες πληροφορίες ότι υπάρχει κίνδυνος για το σκάφος που πλέει νότια της Γαύδου με περίπου 200 επιβαίνοντες. “Κρύο” “άνθρωποι”, ήταν λέξεις που επαναλάμβανε και οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα προκειμένου να επαληθεύσουν ή όχι τις πληροφορίες.

Υπό τον συντονισμό του Θαλάμου Επιχειρήσεων του ΛΣ, ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού του σκάφους ενώ στις έρευνες μετείχαν αεροσκάφος C-130, πλωτό σκάφος του λιμενικού από το ΛΣ Παλαιόχωρας καθώς και παραπλέοντα σκάφη.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook