Πρώτη ενημέρωση 10.51

Έξι από τους 157 μετανάστες που εντοπίστηκαν στην παραλία της Τρυπητής στη Γαύδο, φέρονται να είναι οι διακινητές.

Πρόκειται για 6 αλλοδαπούς υπηκόους Αιγύπτου, οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων για διευκόλυνση 151 αλλοδαπών μεταναστών, υπηκόων Σουδάν, Σομαλίας, Αιγύπτου, Συρίας, Ιράκ και Ερυθραίας (κατά δήλωση τους), οι οποίοι όπως προέκυψε έφτασαν στην Κρήτη μέσω θαλλάσης από το Λιμάνι της Λιβύης, με προορισμό την Ιταλία.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

Εντωμεταξύ αρχίζει σε λίγες ώρες η μεταφορά των μεταναστών από το νησί της Γαύδου προς τα Σφακιά, με το ΕΓ/ΟΓ πλοίου “Σαμαριά”, το οποίο θα μπορέσει να προσεγγίσει το λιμάνι του ακριτικού νησιού μετά την άρση του απαγορευτικού.

Από την πλευρά των αρχών που ανέλαβαν όλη την επιχείρηση στο νησί, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και η ταυτοποίηση των μεταναστών.

Μένει πλέον να υπάρξει ο τελικός συντονισμός των υπηρεσιών για να αποφασιστεί που θα μεταφερθούν οι 157 μετανάστες οι οποίοι αναμένεται να υποβληθούν και στον απαραίτητο υγειονομικό έλεγχο στο νοσοκομείο Χανίων.

Σχεδόν το ένα τρίτο είναι ασυνόδευτα παιδιά

Πόνος ψυχής, στο άκουσμα ότι σχεδόν το ένα τρίτο των μεταναστών είναι παιδιά. Περίπου 38-40 παιδιά έχουν καταγραφεί ασυνόδευτα και απροστάτευτα και είναι απαραίτητο τουλάχιστον για αυτά να υπάρξει άμεσα χώρος φιλοξενίας, προκειμένου να αισθανθούν ασφαλή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τώρα έχει εκδηλωθεί από κάποιους κατοίκους του νησιού, ενδιαφέρον για αναδοχή ορισμένων παιδιών.

Έδωσαν όλο τους το είναι αρχές και Γαυδιώτες

Η συνεργασία όλων όσων από την πρώτη στιγμή έσκυψαν πάνω από τους μετανάστες, δεν έχει προηγούμενο.

Ο τρόπος με τον οποίο άμεσα συντονίστηκαν η δημοτική αρχή, οι αστυνομικές αρχές και οι γιατροί προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να παράσχουν τα απαραίτητα στους 157 μετανάστες, είναι αξιοθαύμαστος.

Αυτοί ωστόσο, που υπερέβησαν εαυτούς ήταν και όλοι οι κάτοικοι, οι Γαυδιώτες, που βοήθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν τις αρχές και έδωσαν και… τον “δεύτερο χιτώνα” τους στους συνανθρώπους τους.

Διάψευση δημάρχου Γαύδου

Η δήμαρχος Γαύδου προφανώς μετά από φήμες που έκαναν λόγο για κρυμμένα άτομα στο νησί, προχωρά σε διάψευση οποιουδήποτε παρήγαγε ή ανακύκλωσε τέτοιες φήμες

Δείτε τη διάψευση της κας Καλλίνικου:

“Η δήμαρχος Γαύδου διαψεύδει τις φήμες περί ατόμων κρυμμένων στο νησί. Έχει γίνει συστηματική καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Δηλώνει επίσης ότι η ξενοφοβία είναι αυτή που διχάζει τον κόσμο ενώ η ανθρωπιά είναι αυτή που ενώνει και κάνει τα πράγματα να γίνονται σωστά, εφόσον υπάρχει η βούληση κι η ανιδιοτέλεια.

Αυτή η ιστορία μας δίδαξε ότι μόνο αν λειτουργούμε μέσα στο πλαίσιο του νόμου, αλληλέγγυα, ανθρώπινα, ομαδικά, μπορούμε να πάμε μπροστά. Κι αυτό που μένει είναι η ελπίδα κι η ανάσταση, όχι μόνο για τους 157 μετανάστες/ριες αλλά και για τους Γαυδιώτες.”

Δείτε βίντεο από το ελικόπτερο που έφτασε στη Γαύδο και τις προμήθειες.

 
 
*Τα βίντεο είναι από το gavdosfm.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook