Με σημαντικές ελλείψεις σε υλικά πρώτης ανάγκης -όπως φίλτρα αιμοκάθαρσης, γάντια μίας χρήσεως, ακόμα και χαρτί υγείας- λειτουργούν πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτά της Κρήτης, καθώς οι προμηθευτές έχουν παγώσει τις παραδόσεις εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών. Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έχει προβεί σε κεντρικό διαγωνισµό µε την Επιτροπή Προµηθειών Υγείας και ζητά χαµηλότερες τιµές.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι η εικόνα που παρουσιάζουν κάποια από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης, καθώς έχουν φτάσει το σσημείο, όπως καταγγέλλεται, να κάνουν ακόμη και ανταλλαγές υλικών, προσπαθώντας να καλύψει το ένα τις ελλείψεις του άλλου.

Ανάλογη και η εικόνα του Γενικού Νοσοκοµείου Νικαίας. Σύµφωνα µε τον υπεύθυνο του Νεφρολογικού Τµήµατος και πρόεδρο της Νεφρολογικής Εταιρείας Χρήστο Ιατρού, το νοσοκομείο «θα στερέψει από φίλτρα αιµοκάθαρσης σε τρεις ηµέρες». Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Ερυθρό Σταυρό, όπου εκτός από τη Μονάδα Νεφρού, την περασµένη εβδοµάδα, κατά τη γενική εφηµερία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έψαχναν µάταια για χαρτί υγείας και πετσέτες γενικής χρήσης.

Εντός των ημερών, αναµένεται η απόφαση του Συνδέσµου Ελλήνων Προµηθευτών Επιστηµών και Υγείας που προσανατολίζεται σε νέο εµπάργκο ενώ την περασµένη εβδοµάδα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προµηθευτών Εµφυτεύσιµου Ορθοπεδικού Υλικού ανακοίνωσε µε επιστολή του ότι για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2010, το 90,2% των προµηθειών εµφυτεύσιµου ορθοπεδικού υλικού παραµένει ανεξόφλητο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook