Αν και σύμφωνα με σχετικό νόμο στην Αυστραλία, υπάρχει πλαφόν στη δωρεά ωαρίων, η 41χρονη υπάλληλος γραφείου, Φέιθ Χάουθ από τη Μελβούρνη, ξεπέρασε κάθε ρεκόρ και έχει φτάσει ήδη στο επιτρεπόμενο όριο, δηλαδή στα 19 μωρά. Σκοπός του νόμου είναι η πρόληψη της αιμομιξίας μεταξύ των παιδιών από τους δότες. Πάντως η Χάουθ είναι έτοιμη να ταξιδέψει ακόμα και στο εξωτερικό προκειμένου να βοηθήσει ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

Ο πρωτοπόρος καθηγητής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης σρτην Αυστραλία, Γκαμπ Κόβακς, ζήτησε να αρθεί το εθνικό ανώτατο όριο που επιτρέπει τη δωρεάν μόνο δέκα ωαρίων λέγοντας πως «οι πιθανότητες αιμομιξίας είναι απειροελάχιστες». Η Φέιθ Χάουθ πιστεύεται ότι κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που γεννήθηκαν μέσω δωρεάς ωαρίων, ένα «χόμπι» που ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια, κάνοντας την πρώτη της ανώνυμη δωρεά. Αφού έφτασε το επιτρεπόμενο όριο για τη δωρεά ωαρίων στην Αυστραλία, κατευθύνθηκε στην Ινδία όπου βοήθησε ένα ζευγάρι στη Βομβάη, ενώ η ίδια είπε πως πολλά ζευγάρια ακόμα σκεφτόντουσαν να ζητήσουν τη βοήθειά της.

«Έχω κρατήσει στα χέρια μου πολλές φορές ένα νεογέννητο και ποτέ δεν έχω σκεφτεί ότι αυτό είναι το δικό μου μωρό» είπε η Χάουθ, προσθέτοντας πως  «περιέργως, δεν μου ξυπνάει το μητρικό ένστικτο». Ο καθηγητής Γκαμπ Κόβακς δήλωσε ότι ο φόβος του «ανυποψίαστου γάμου μεταξύ ετεροθαλών αδερφών» και ο αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης των γενετικών ασθενειών «δεν είναι ανησυχητικός». «Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορείς να έχεις εύκολα ακόμα και 150 απογόνους από τον ίδιο δότη χωρίς κάποιον ουσιαστικό κίνδυνο» πρόσθεσε.

protothema