Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι επιδιώκει την κατάρτιση ενός νέου συντάγματος για τη χώρα του μέσα στους έξι μήνες που θα ακολουθήσουν τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτωβρίου, δηλαδή στις αρχές του πρώτου τριμήνου του 2012, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δημοσιεύει σήμερα η ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei.

Προκειμένου να επισπεύσουμε τη διαδικασία εκδημοκρατισμού «θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα νέο σύνταγμα μέσα στο εξάμηνο» που θα ακολουθήσει μετά την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Εσέμπσι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο.

Ο Εσέμπσι πρόσθεσε ότι η ημερομηνία των προσεχών εκλογών, προεδρικών και άλλων, θα αποφασιστεί μετά την ψηφοφορία της 23ης Οκτωβρίου. Η ψήφιση ενός νέου συντάγματος θα επιτρέψει στην Τυνησία, πρωτοπόρο χώρα της «αραβικής άνοιξης», να έχει ένα κράτος δικαίου το συντομότερο δυνατόν.

Η Τυνησία θα χρειαστεί διεθνή βοήθεια σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μια πενταετή περίοδο.

Ο τυνησιακός τουρισμός που αντιπροσωπεύει το 7% του τυνησιακού ΑΕΠ και απασχολεί 400.000 εργαζόμενους, διανύει μια άνευ προηγουμένου κρίση από τότε που ξέσπασε η τυνησιακή εξέγερση το Σεπτέμβριο του 2010, με μια πτώση της δραστηριότητας κατά 51%.

Ύστερα από 23 χρόνια στην εξουσία, ο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι διέφυγε από τη χώρα στις 14 Ιανουαρίου και πήγε στη Σαουδική Αραβία υπό την πίεση μιας μεγάλης λαϊκής εξέγερσης.

Η Τυνησία ετοιμάζεται να δικάσει σήμερα ερήμην τον ανατραπέντα πρόεδρο, τη σύζυγό του Λεϊλά Τραμπέλσι και το περιβάλλον του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook