Και να που η έλλειψη δομών και η αδιαφορία πολλών χρόνων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, αναδεικνύεται και πάλι, αυτή τη φορά με έναν πιο επικίνδυνο τρόπο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάποια αδέσποτα σκυλιά έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος γονέων, μαθητών και δασκάλων στην περιοχή του Κουμπέ Χανίων, όπως τουλάχιστον καταγγέλουν γονείς.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου-18ου δημοτικού σχολείου της περιοχής, τις τελευταίες εβδομάδες συγκεντρώνονται μικρά και μεγαλόσωμα σκυλιά εντός και εκτός του σχολικού συγκροτήματος στον Κουμπέ.

Κάποια από αυτά τα σκυλιά παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά με αποτέλεσμα μαθητές και εκπαιδευτικοί να φοβούνται να μπουν στο σχολείο και οι γονείς να τρέμουν το πρωί να βγουν από τα αυτοκίνητα με τα παιδιά τους. Κάποιοι μαθητές μάλιστα, έρχονται με τα ποδήλατά τους, με φόβο ψυχής.

Μάλιστα όπως, τονίζει ο Συλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, την προηγούμενη εβδομάδα ένας σκύλος επιτέθηκε και δάγκωσε δασκάλα η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να κάνει αντιτετανικό και να λάβει τις πρώτες βοήθειες.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κάνει έκκληση στον δήμο Χανίων και στον φιλοζωικό σύλλογο Χανίων, να παρέμβουν και να βοηθήσουν προτού γίνουμε μάρτυρες χειρότερης επίθεσης κυρίως σε κάποιο μαθητή.

Θα προσπαθήσουμε αλλά δεν έχουμε ειδικό να αιχμαλωτίσει τα επιθετικά ζώα

Την ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος των αδέσποτων, φέρει ο δήμος Χανίων, ο οποίος έχει κάνει κάποια βήματα ως προς τη στείρωση των ζώων, δυστυχώς όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για να λύσει το θέμα της φιλοξενίας των αδέσποτων και κυρίως της απομάκρυνσης από τους δημόσιους χώρους όσων είναι επιθετικά.

Την ευθύνη της αιχμαλωσίας φέρει ο αντιδήμαρχος, Μιχάλης Κοτζαμιχάλης. Όλες τις μετέπειτα διαδικασίες αναλαμβάνει ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μαράκης.

Στην προκειμένη περίπτωση που τίθεται θέμα αιχμαλώτισης των επιθετικών ζώων, το Flashnews.gr μίλησε με τον κ. Κοτζαμιχάλη ο οποίος δήλωσε:

Κατ’ αρχήν ο δήμος Χανίων έχει μπει στη διαδικασία να προσλάβει κτηνίατρο. Η απόφαση έχει περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και αναμένεται την Παρασκευή να προκηρυχθεί η θέση κτηνιάτρου. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να βρούμε και το χώρο του κτηνιατρείου. Εξετάζουμε χώρους όπως το παλιό δημαρχείο Σούδας και κάποια άλλα παλιά δημαρχεία καθώς για το κτηνιατρείο απαιτούνται περίπου  30 με 40 τετραγωνικά. Μέχρι τώρα που δεν υπάρχει χώρος φιλοξενίας, η αρμοδιότητά μας είναι να πιάσουμε κάθε αδέσποτο, να το στειρώσουμε και να του βάλουμε τσιπ. Στη συνέχεια το αφήνουμε στον χώρο που το βρήκαμε.

Στην περίπτωση που το σκυλί είναι επικίνδυνο, πρέπει να αιχμαλωτίσουμε τον σκύλο και μια πενταμελής επιτροπή στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του φιλοζωικού, κτηνίατρος και άλλα μέλη, θα κρίνει αν χρειάζεται το ζώο ευθανασία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, καλείται να πάρει απόφαση μια εξειδικευμένη τριμελής επιτροπή.

Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κάποιον εκπαιδευμένο άνθρωπο για να πιάσει έναν άγριο σκύλο, όπως στην περίπτωση του 12ου και 18ου δημοτικού σχολείου. Θα θέλαμε να απευθυνθούμε στη φιλοζωική για να βοηθήσουν στην αιχμαλώτισή του. Γενικά, η υπηρεσία του αντιδημάρχου κ. Γιάννη Μαράκη, εξετάζει με ποιά διαδικασία μπορεί να ανατεθεί σε εργολάβο η αιχμαλώτιση των ζώων. Όμως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ειδικός εργάτης στον δήμο.

Θα προσπαθήσουμε παρόλα αυτά, να πιάσουμε τον σκύλο.

Δεν αντέχουμε άλλο – Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους

Σε επικοινωνία που είχε το Flashnews,gr με την πρόεδρο του Φιλοζωικού Συλλόγου “Η προστασία των ζώων”, Νίκη Μπομπολάκη, ρωτήσαμε κατά πόσο μπορεί να συνδράμει στην αιχμαλώτιση των συγκεκριμένων ζωών. Η κα. Μπομπολάκη τόνισε ότι στον σύλλογο είναι απλοί εθελοντές και όχι ειδικοί με τα επιθετικά ζώα και δήλωσε ότι καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος που δεν τους ανήκει:

Δηλώνω ότι απολύτως υπόχρεος για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων με βάση τη νομοθεσία, είναι ο δήμος Χανίων και σε καμία περίπτωση οι απλοί πολίτες εθελοντές οι οποίοι καλούνται χρόνια να σηκώσουν ένα βάρος το οποίο δεν τους ανήκει, είναι απλοί πολίτες εθελοντές. Οι εθελοντές του συλλόγου, είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό τους και μόνο και κάνουν ό,τι μπορούν αλλά υπάρχουν και κάποια όρια. Δεν αντέχουμε άλλο, ούτε αδέσποτο, ούτε επιθετικό. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες αυτοί οι οποίοι τις έχουν.

Το θέμα ωστόσο, δεν σηκώνει αναμονή και καθυστέρηση, καθώς δεν πρόκειται για επιθετικά αδέσποτα που βρίσκονται σε απόμερο χώρο αλλά για ζώα που συγκεντρώνονται έξω από δημοτικό σχολείο με μικρούς μαθητές.

Η απομάκρυνση πρέπει να γίνει άμεσα, πριν συμβούν χειρότερα σε παιδιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook