Τα μάτια μας είναι πιο επιρρεπή στις φθορές του χρόνου, σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει γιατί το πάχος της επιδερμίδας γύρω από τα βλέφαρα είναι πιο λεπτό, ενώ περιέχει και ελάχιστα λιπαρά στοιχεία. Για τον λόγο αυτό τα μάτια παρουσιάζουν πιο γρήγορα προβλήματαν όπως ρυτίδες, μαύρους κύκλους και σακούλες.

Πώς θα τα προστατέψετε…

Φορέστε γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας, αν είναι δυνατόν μεγάλα και με 100 προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Καλύψτε τα βλέφαρά σας με σκιές ματιών. Προσφέρουν μία άριστη προστασία ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία και στη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Φορέστε καπέλα. Η σκιά που δημιουργεί το καπέλο προστατεύει τα βλέφαρα από τη σύσπαση –οπότε κάνουμε και λιγότερες ρυτίδες- και τα μάτια από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Διαλέξτε τη σωστή κρέμα ματιών ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας και την ηλικία σας.

Απλώστε σωστά την κρέμα ματιών. Δεν απλώνετε ποτέ την κρέμα ματιών πολύ κοντά στα βλέφαρα. Η σωστή εφαρμογή ξεκινάει από την εξωτερική γωνία του φρυδιού ακολουθώντας το κόκκαλο γύρω από τα μάτια και καταλήγοντας στο κέντρο του κάτω βλεφάρου. Η απόσταση από τα βλέφαρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 εκατοστά. Απλώστε την κρέμα με πολύ απαλές κινήσεις.

Για τις ρυτίδες…

Που οφείλονται: Η περιοχή των ματιών είναι γεμάτη μυς. Οπότε κάθε χαμόγελο ή συνοφρύωμα προκαλεί ρυτίδες έκφρασης. Επίσης, με το πέρασμα του χρόνου η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται. Το πόδι της χήνας δημιουργείται στην ηλικία μεταξύ 30 – 40. Αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, πιθανόν οι ρυτίδες να είναι και πιο εμφανείς.

Πώς αντιμετωπίζονται: Χρησιμοποιήστε μία κρέμα ματιών το πρωί ή και το βράδυ. Αποφύγετε τις κρέμες ματιών που προσφέρουν απλά ενυδάτωση, αφού δεν θα κάνουν πολλά για τις ρυτίδες. Το πρωί προτιμήστε μία κρέμα με SPF που περιέχει πεπτίδια τα οποία βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου και αντιοξειδωτικά που δυναμώνουν την επιδερμίδα. Το βράδυ διαλέξτε μία κρέμα με ρετινόλη, που μειώνει τα σημάδια γήρανσης.

Πώς να κάνετε μακιγιάζ: Αποφύγετε το κονσίλερ, αφού θα παγιδευτεί στις πτυχές των ρυτίδων και θα τις τονίσει. Απλώστε στην εσωτερική γωνία των ματιών και κατά μήκος των ζυγωματικών λίγη κρέμα με ιριδίζοντα στοιχεία. Θα δημιουργήσει την εντύπωση της φρέσκιας επιδερμίδας. Όσο για τις σκιές προτιμήστε τις ματ.

Για το πρήξιμο…

Που οφείλεται: Το πιθανότερο αίτιο είναι η κατακράτηση υγρών. Όταν τρώτε αλμυρά φαγητά ή πίνετε πολύ αλκοόλ το περιττό υγρό παγιδεύεται στους ιστούς του δέρματος και δημιουργεί σακούλες. Η λέπτυνση του δέρματος παίζει σημαντικό ρόλο στο να δημιουργηθούν σακούλες.

Πώς αντιμετωπίζεται: Απλώστε μία κρύα κομπρέσα στα μάτια σας για 10 λεπτά. Το κρύο μειώνει το πρήξιμο. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε δύο παγωμένα κουταλάκια ή μια λεπτή φλούδα αγγουριού. Στη συνέχεια απλώστε μία συσφικτική κρέμα ματιών που περιέχει καφείνη η οποία συστέλλει τα αγγεία και απομακρύνει το περιττό υγρό.

Πώς να κάνετε μακιγιάζ: Δώστε σχήμα στα φρύδια σας με ένα μολύβι και στη συνέχεια με ένα μολύβι σε απόχρωση γκρι ή καφέ τραβήξτε μία γραμμή κατά μήκος του άνω βλεφάρου κοντά στη βάση των βλεφαρίδων. Περάστε μία μπατονέτα πάνω στη γραμμή και σβήστε απαλά. Συμπληρώστε με δύο στρώσεις μάσκαρα στις πάνω βλεφαρίδες και μία στρώση στις κάτω. Αποφύγετε να απλώσετε κονσίλερ αφού θα το κάνει να φαίνεται πιο έντονο.

Για τους μαύρους κύκλους…

Που οφείλονται: Το σκούρο χρώμα γύρω από τα μάτια οφείλεται στα σκούρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Κάποιοι έχουν εκ γενετής πιο λεπτό και διάφανο δέρμα γύρω από τα μάτια αλλά το δέρμα επίσης λεπταίνει και γίνεται πιο διάφανο με το πέρασμα του χρόνου. Οι μαύροι κύκλοι επίσης εμφανίζονται όταν τα αγγεία διαστέλλονται και το αίμα έχει μεγαλύτερη ροή από το κανονικό. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αυτό το φαινόμενο.

Πώς αντιμετωπίζονται: Επιλέξτε μία κρέμα ματιών με μικροανακλαστές φωτός και συστατικά όπως Βιταμίνη Κ, τα οποία θα φωτίσουν την περιοχή.

Πώς να κάνετε μακιγιάζ: Επιλέξτε ένα κονσίλερ με κίτρινη βάση που θα καλύψει τους μαύρους κύκλους. Αρχίστε από την εσωτερική γωνία των ματιών που είναι και το πιο σκοτεινό σημείο προς τα έξω όπου οι μαύροι κύκλοι σταδιακά απαλύνουν και ταμπονάρετε με το δάκτυλο. Αποφύγετε τις μπλε και τις δαμασκηνί σκιές οι οποίες θα τονίσουν τους μαύρους κύκλους και προτιμήστε ουδέτερα χρώματα όπως το καφέ και το μπεζ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook