Ερευνητικό πρότζεκτ υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Δρέσδης επιχειρεί να διευκολύνει την καθημερινότητα ανθρώπων που πάσχουν από μανιοκατάθλιψη με τη βοήθεια μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα smartphone και το κατέβασμα μίας εφαρμογής. Αυτό τουλάχιστον ελπίζουν ερευνητές 25 γερμανικών Πανεπιστημίων, που υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Δρέσδης φιλοδοξούν να δώσουν ένα χέρι βοήθειας σε μανιοκαταθλιπτικούς ασθενείς. Ο αριθμός τους στη Γερμανία υπολογίζεται σε περίπου 800.000.

Το νέο app για μανιοκαταθλιπτικούς ανέπτυξαν ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης. Στόχος των εμπνευστών του πρότζεκτ είναι η δημιουργία ενός είδους συστήματος προειδοποίησης, το οποίο θα αναγνωρίζει το συντομότερο δυνατό την εκδήλωση μανιοκαταθλιπτικών επεισοδίων στους ασθενείς που έχουν εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό τους. Η εφαρμογή θα λειτουργεί στη συνέχεια ως συνδετικός κρίκος των ασθενών με το γιατρό τους, στον οποίο θα καταλήγουν τα δεδομένα που αποστέλλει η εφαρμογή.

Επέμβαση του γιατρού πριν να είναι πολύ αργά

Τα δεδομένα που καταγράφονται από το app αφορούν κυρίως τον τρόπο που ο εκάστοτε ασθενής επικοινωνεί μέσω του τηλεφώνου του, για παράδειγμα αν τηλεφωνεί με ασυνήθιστη συχνότητα ή με εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια, αν κινείται πάρα πολύ γρήγορα ή εμφανίζει υπερκινητικότητα, αλλά και πλήθος άλλων παραμέτρων. «Ένας αισθητήρας φωτός δίνει πληροφορίες για διαταραχές στον ύπνο», εξηγεί ο Εμάνουελ Σεβέρους από το τμήμα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Πανεπιστημιακής Κλινικής στη Δρέσδη. Οι πληροφορίες θα διοχετεύονται μέσω της ειδικής εφαρμογής στο γιατρό που παρακολουθεί τον εκάστοτε ασθενή προκειμένου να επεμβαίνει, για παράδειγμα με τη χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Αυτό το διάστημα η εφαρμογή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, στο οποίο συμμετέχουν 40 άτομα. Μετά τη συλλογή και την αξιολόγηση των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν, ξεκινά τον Ιούνιο μία νέα έρευνα, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει ενάμιση χρόνο για κάθε ασθενή που θα αποφασίσει να συμμετάσχει.

Οι ερευνητές του πρότζεκτ επισημαίνουν τους σοβαρούς κινδύνους που επιφυλάσσει η μανιοκατάθλιψη σε όσους πάσχουν από αυτή. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν αυτά τα άτομα να ζουν όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα, ειδοποιώντας, κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη, το γιατρό πριν να είναι πολύ αργά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook