Με σημαντικές ανακοινώσεις για τις επείγουσες καταστάσεις που ανακύπτουν στην σύγχρονη μαιευτική και γυναικολογία , άρχισε το πρωί του Σαββάτου στα Χανιά το 7ο Παγκρήτιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο , που οργανώνει η  Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία Κρήτης σε συνεργασία με τη Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου  και με την Eταιρεία Ιατρικών Μελετών Κρήτης. 

Στη διάρκεια των διήμερων εργασιών του σεμιναρίου ,που διεξάγεται στο Παλιό Αρσενάλι , διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί αναλύουν ζητήματα που σχετίζονται με τους τομείς της μαιευτικής και γυναικολογίας. 

Σκοπός του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι η παρακολούθηση των τελευταίων εξελίξεων στους τομείς αυτούς , η περαιτέρω διεύρυνση  των γνώσεων μέσω της παρουσίασης των τελευταίων επιστημονικών μελετών, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. 

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών μίλησε μεταξύ άλλων ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Dr Ιωάννης Γιακουμάκης , αναφορικά με όλα τα ενδεχόμενα παρουσίασης επιπλοκών στη διάρκεια της ωοληψίας και τους τρόπους αντιμετώπισης τους .  Ο κ.Γιακουμάκης παρουσίασε και τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στη Γερμανία, σύμφωνα με την οποία  σε περίπου 380.000 επεμβάσεις ωοληψίας η εμφάνιση επιπλοκών ήταν απειροελάχιστη. 

Ο Εμβρυολόγος κ.Διαμαντής Δαφνής αναφέρθηκε στο θέμα της διατήρησης της γονιμότητας επισημαίνοντας ότι , σε διεθνές επίπεδο πλέον η μέθοδος της κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού ή και εμβρύων είναι ο προσφορότερος  για το «πάγωμα» του βιολογικού ρολογιού των γυναικών, οι οποίες για διάφορους λόγους, κυρίως υγείας , μπορούν να καθυστερήσουν την διαδικασία τεκνοποίησης , αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά επιτυχίας . 

Έγιναν επίσης ομιλίες για τις αρχές  λαπαροσκόπησης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή( Γ. Σταθουδάκης) τη Συμβολή της υστεροσκόπησης στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (Μ. Φραϊδάκης) , τις λειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας στην εφηβεία (Ε. Δεληγεώρογλου)  , τους Ωοθηκικούς  όγκους στην εφηβεία ( Γ. Γαλάζιος ) τη σημασία του ασβεστίου και βιταμίνης D στην κύηση και γαλουχία (Κ. Μαυρουδής). 

Πραγματοποιήθηκαν ακόμη στρογγυλά τραπέζια για τις ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις τραχήλου μήτρας και επείγουσες καταστάσεις στην αίθουσα τοκετού καθώς επίσης και διάλεξη από τον κ. Παππάς  με θέμα  «Ιατρικός τουρισμός και Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»  . 

Το απόγευμα πραγματοποιούνται  ομιλίες για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας (εμβόλια) (Ε. Δεληγεώρογλου) τα  νεώτερα δεδομένα στην παχυσαρκία και εγκυμοσύνη (Α. Μαργιωρής) και τον μαστό στην ιστορία της ανθρωπότητας (Ε. Κουμαντάκης)

Το σεμινάριο ολοκληρώνεται αύριο στος εγκαταστάσεις του ΚΑΜ στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων . Περισσότερες πληροφορίες   http://www.iatrika-xronika.gr/images/7ogynprogram_2.pdf

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook