Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, και φέτος στη Νάξο ανέβασαν τα γαϊδούρια στις ταράτσες, επειδή έτσι «προστάζει» το έθιμο του Κυνίδαρου. 

Σύμφωνα με το naxostimes.gr και φέτος, πολλοί κάτοικοι της Νάξου ανέβασαν τα γαϊδούρια τους στις ταράτσες με σκοινιά.

Το έθιμο κρατάει από τα πολύ παλιά χρόνια στα χωριά Κυνίδαρος και Εγκαρές Νάξου, όπου κάθε παραμονή Πρωτομαγιάς οι κάτοικοι ανεβάζουν τα γαϊδούρια του χωριού, δεμένα με σκοινιά, στις ταράτσες των σπιτιών και τα κατεβάζουν με τον ίδιο τρόπο την Πρωτομαγιά.

Φέτος η Φιλοζωική Νάξου, είχε καταγγείλει το έθιμο στην Εισαγγελία, την αστυνομία και το δήμο του νησιού αναφέροντας ότι πρόκειται για κακοποίηση των συμπαθητικών ζώων (βασιζόμενη στους νόμους 4039/2012 και τα άρθρα 46 και 47 του νόμου 4235/2014), προκειμένου να μην επαναληφθεί.

«Είμαστε αναστατωμένοι, διότι δεν μπορεί ένα έθιμο αιώνων να το σταματάνε σήμερα με αυτό τον τρόπο. Τα ζώα τα προσέχουμε, δεν τα κακοποιούμε απλά τα δένουμε από το στήθος και την κοιλιά και τα ανεβάζουμε στην ταράτσα όπως έκαναν και οι πρόγονοι μας. Για το έθιμο αυτό πρόσφατα στο χωριό δαπανήσαμε χρήματα για να αγοράσουμε επιπλέον γαϊδούρια... Εγώ θυμάμαι να μου διηγείται ο 95 χρονος παππούς μου, που τα είχε μάθει επίσης από τον παππού του, ιστορίες από το συγκεκριμένο έθιμο», σημείωσε στο naxostimes κάτοικος του Κυνιδάρου ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα τι συμβολίζει το ανέβασμα των γαϊδάρων στις ταράτσες, σημείωσε ότι «τα παλιά χρόνια οι ταράτσες των σπιτιών ήταν χωμάτινες και πάνω τους φύτρωνε χορτάρι... έτσι ανέβαζαν τα ζώα επάνω για να τα ταΐσουν».

Πηγή: newsbeast.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook