Νέα διαφωνία προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς η οποία αφορά -κατά την κυβέρνηση- σε “εμμονή” του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ φαίνεται πως ζητά από την κυβέρνηση να απελευθερώσει τις ομαδικές απολύσεις, καθώς και να μην επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Κύκλοι Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν σχετικά πως επιβεβαιώθηκε και σήμερα “η διαφωνία μας στα εργασιακά ζητήματα. Είναι παράξενη η επιμονή και η εμμονή -κυρίως από το ΔΝΤ- να εφαρμοστεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και να μην γίνει η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων”.

Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση με στοιχεία και πίνακες από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, έχει αποδείξει ότι αυτά τα δύο θέματα λειτουργούν σε όφελος της ανάπτυξης. “Για εμάς, ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αποτελούν παραπάνω από κόκκινη γραμμή”.

Διαπραγμάτευση σε τεντωμένο σκοινί
Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη έως και την Κυριακή το βράδυ, οπότε και αναμένεται να έχει”πιστοποιηθεί” πρόοδος στην διαπραγμάτευση.

Αυτό τουλάχιστον επιθυμούν διακαώς στο Μαξίμου, χωρίς να αποκλείουν πάντως ενδεχόμενες -αιφνίδιες- δυσάρεστες εξελίξεις, στην περίπτωση που τα αιτήματα των δανειστών, απαιτούν σβήσιμο όλων των “κόκκινων” γραμμών της Κυβέρνησης ( αναλυτικό ρεπορτάζ στο “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί).

Δημοψήφισμα

Το αίτημα για έγκαιρη χρηματοδότηση πριν την ψήφιση των μέτρων, παραμένει ενεργό από ελληνικής πλευράς, ομοίως και η εκτόξευση απειλών προς Εταίρους για στάση πληρωμών τον Μάιο ( προς το ΔΝΤ) εάν η χώρα δεν λάβει άμεσα ανάσα ρευστότητας.

” Ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχουμε πει. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει χρηματοδοτική ανάσα δεν πρόκειται να εξοφλήσει τη δόση της 12ης Μαίου. Ας αναλάβει και η άλλη πλευρά τις ευθύνες της. Εμείς δείχνουμε πλέον, εξαιρετική διάθεση συνεργασίας”, δήλωσε πηγή του Μαξίμου αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ακόμη και του Δημοψηφίσματος.

” Είναι όπλο της κυβέρνησης που βρίσκεται στο τραπέζι, αναμφίβολα. Μπορεί να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε καν αλλά καθόλου απίθανο δεν είναι να οδηγηθούμε επ αυτού σε αποφάσεις και ανακοινώσεις ακόμη και στο τέλος της προσεχούς εβδομάδος”, εξηγούσε η ίδια πηγή.

Δεν κάνουμε πίσω

Στο μεταξύ, την εργατική πρωτομαγιά τίμησαν ΣΥΡΙΖΑ και υπουργοί χθες με μηνύματα για σκληρή διαπραγματευτική τακτική.

Το κόμμα είχε “γεμίσει” με αφίσες “Ούτε βήμα πίσω” τα συλλαλητήρια  ενώ,  Πάνος Σκουρλέτης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης, εκφώνησαν “πολεμικές” δηλώσεις εν όψει του “έντιμου συμβιβασμού”.

“Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά κόκκινες και αμετακίνητες”, δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Δ. Στρατούλης, υπερθεμάτισε, τονίζοντας: ” Δεν είναι απλώς κόκκινες, είναι κατακόκκινες” ενώ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, έστειλε μηνύματα εντός κι εκτός συνόρων:

“Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας, αυτό να το ξεχάσουν οι πιστωτές”, είπε προσθέτοντας πως ο λαός στηρίζει την Κυβέρνηση.

Ρήξη

Ο ΥΠΑΠΕΝ άλλωστε δεν έχει σταματήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα να στέλνει διαδοχικές “βολές” προς Μαξίμου και εταίρους πως η Κυβέρνηση δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από το πρόγραμμά της και να μην φοβηθεί τη ρήξη.

Δια του iskra, της ιστοσελίδας- “μπαλκόνι” των απόψεων της Αριστερής Πλατφόρμας, ο κ. Λαφαζάνης, έχει εμμέσως τοποθετηθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με μοναδικό στόχο τη σύγκρουση με την Ε.Ε.

Ενδεικτικό είναι το απόσπασπα από άρθρο της iskra στο οποίο καλεί την Κυβέρνηση να “εμψυχώσει” τον ελληνικό λαό μιλώντας του για τις εναλλακτικές που διαθέτει η χώρα:

“Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το ιστορικό αυτό βάρος καλείται να εμψυχώσει τον ελληνικό λαό με την αταλάντευτη στάση της και να του μιλήσει απερίφραστα για τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτει η χώρα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook