Δυο γερμανικά πολεμικά πλοία – η φρεγάτα Hessen και το πλοίο υποστήριξης Berlin – κατέπλευσαν στο λιμάνι της Σούδας προκειμένου να ανεφοδιαστούν πριν πάρουν μέρος σε επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης μεταναστών στην Μεσόγειο

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Γερμανίας τα δυο πολεμικά πλοία  ήρθαν στην Κρήτη από το Κέρας της Αφρικής προκειμένου  να εφοδιαστούν με υλικά βοήθειας σε  μετανάστες που κινδυνεύουν ή ναυαγούς μετανάστες- κουβέρτες, τρόφιμα, φάρμακα κλπ. 

Τα δυο γερμανικά πλοία συμμετείχαν στην επιχείρηση Atalanta κατά των Σομαλών πειρατών.

Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αποφασίσει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκλήθηκε μετά τον θάνατο εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο να εντατικοποιήσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τον αγώνα κατά των δουλεμπόρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις τα πολεμικά πλοία θα δράσουν ανεξάρτητα από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων Frontex.

Η φρεγάτα Hessen είναι εξοπλισμένη με ένα σύστημα ραντάρ που θα της επιτρέψει να εντοπίσει σκάφη με διακινούμενους μετανάστες  40 χιλιόμετρα (25 μίλια) μακριά. Θα είναι επίσης σε θέση να πάρει μέχρι και 100 άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το πλοίο υποστήριξης Belrin , είναι εξοπλισμένο με ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και έχει την ικανότητα για τη νοσηλεία 250 ατόμων για δύο ημέρες.

Πάντως δεν έχουν ξεκαθαριστεί όλες οι λεπτομέρειες της αποστολής που έχουν αναλάβει τα δύο πλοία, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιοριστούν στην διάσωση μεταναστών που κινδυνεύουν και όχι στην καταπολέμηση του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Τα πρακτορεία ενημέρωσης αναφέρουν πως η Γερμανίδα  υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα ότι είχε δώσει εντολή τα δύο πλοία να μεταφερθούν στην Μεσόγειο το συντομότερο δυνατό.

Να σημειωθεί πως εκτός από την Γερμανία, και η Γαλλία, αλλά και η Βρετανία, στην διάρκεια της συνόδου στις Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί να στείλουν περισσότερα πλοία στη Μεσόγειο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τους χιλιάδες μετανάστες.

(Η φωτογραφία της φρεγάτας Hessen ενώ πλέει στον όρμο της Σούδας, είναι του κ.Σταύρου Βιρβιδάκη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook