Σχεδόν 4.100 μετανάστες που επέβαιναν σε αλιευτικά έχουν διασωθεί από το Σάββατο σε δεκάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή.

Οι μαζικές αφίξεις συνεχίζονται καθώς οι διακινητές επωφελούνται των καλών καιρικών συνθηκών και της ήρεμης θάλασσας. Τουλάχιστον δέκα μετανάστες έχουν περισυλλεγεί νεκροί.

Από το Σάββατο έως νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής είχαν διασωθεί 3.690 μετανάστες σε 17 διαφορετικές επιχειρήσεις, υπό ιταλικό συντονισμό, στα νερά της Μεσογείου.

Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρονται σε ιταλικά λιμάνια. Αρκετοί έχουν ήδη φθάσει στη Λαμπεντούζα και το Τράπανι της Σικελίας.

Επί του παρόντος δεν έχουν διακριβωθεί οι εθνικότητες των διασωθέντων, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας, η ιταλική Aκτοφυλακή και η Οικονομική Αστυνομία, καθώς και ένα γαλλικό πλοίο για λογαριασμό της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων, μετείχαν στις επιχειρήσεις του Σάββατου.

Ο ήπιος ανοιξιάτικος καιρός και η ήρεμη θάλασσα αναμένεται να οδηγήσουν το συνολικό αριθμό των αφίξεων προσφύγων στην Ιταλία για το 2015 σε 200.000, 30.000 περισσότεροι από τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με πρόβλεψη του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook