Την Τρίτη 12 Μαΐου αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – θα εξετάσει και το θέμα των προκηρύξεων των άγονων ακτοπλοικών γραμμών Χώρα Σφακίων – Γαύδος και Παλαιόχωρα – Γαύδος για την επόμενη περίοδο, δηλαδή από 1/11/2015 έως 30/10/2016.

Όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr, το Υπουργείο Ναυτιλίας προσανατολίζεται στην αλλαγή των όρων και αντί για να ορίζεται απλά ένας αριθμός δρομολογίων ανα εβδομάδα, να υπάρχει και σαφής αναφορά στις ημέρες και στις ώρες που θα εκτελούνται τα δρομολόγια.

Για τον σκόπο αυτό, το περασμένο Σάββατο συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου το οποίο – λαμβάνοντας και την γνώμη των κατοίκων – αποφάσισε να προτείνει προς το Συμβούλιο Ακτοπλοικών Συγκοινωνιών τα εξής δρομολόγια από και προς το νησί:

Χώρα Σφακίων – Γαύδος: Δευτέρα και  Σάββατο 9:00 πμ
Γαύδος – Χώρα Σφακίων: Δευτέρα και Σάββατο 15:00 μμ
Παλαιόχωρα – Γαύδος: Τετάρτη και Παρασκευή 9:00 πμ
Γαύδος – Παλαιόχωρα: Τετάρτη και Παρασκευή 15:00 μμ
Ελεύθερο δρομολόγιο Σφακιά – Γαύδος: Κυριακή 9:00 πμ με επιστροφή στις 15:00 μμ.

Επίσης ζητούνται και τα εξής:

«Τα δρομολόγια θα πρέπει να είναι σταθερά καθ’ όλη την δρομολογιακή περίοδο, καθώς και τα ανεκτέλεστα δρομολόγια λόγω απαγορευτικού θα πρέπει να μεταφέρονται στην πρώτη ελεύθερη μέρα του πλοίου ώστε να μην μεταβάλλεται όλο το πρόγραμμα της εβδομάδας. Τυχών τροποποιήσεις για έκτακτους λόγους, θα πρέπει να φέρουν έγγραφη την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Γαύδου, έγγραφο που θα είναι υποχρέωση της εταιρίας να προσκομίσει στο υπουργείο Ναυτιλίας.

 Οι κάτοικοι και δημότες ταξιδεύουν δωρεάν, όμως στερούμαστε αυτό το δικαίωμα την ημέρα που εκτελείται το ελεύθερο δρομολόγιο, και τα οχήματά μας πληρώνουμε 37ευρώ λες και ταξιδεύουμε για Πειραιά. Η πρώτη πρόταση θα πρέπει να είναι επιβάτες και οχήματα μέχρι 4,25 μέτρα να μην επιβαρύνονται με εισιτήριο, όπως και τα οχήματα του Δήμου. Την θερινή περίοδο, να διατίθενται τέσσερις δωρεάν θέσεις, οι οποίες θα καλύπτονται κατά σειρά προτεραιότητας της κράτησης, εξαιρουμένων των ετεροδημοτών.

Τα δέματα. Γνωρίζουμε ότι οι προμήθειες του νησιού έρχονται κατά αποκλειστικότητα με το καράβι από την Κρήτη. Από το νερό μέχρι τον μαϊντανό. Από την ζωοτροφή μέχρι τα οικοδομικά υλικά. Αυτή την στιγμή πληρώνουμε το μικρότερο πακέτο 1,2 ευρώ, και τις περισσότερες φορές η αξία του αντικειμένου που θα παραλάβουμε είναι πολύ μικρότερη από την μεταφορά του. Επίσης κάτι που πρέπει να σταματήσει. Τα δέματα των κατοίκων αλλά και προμήθειες μέχρι μια παλέτα ανά κάτοικο τον μήνα θα πρέπει να είναι δωρεάν.

Εφαρμογή του Κρατικού Ναυλολογίου σύμφωνα με την ηλικία του πλοίου που εκτελεί τα δρομολόγια.

Ενίσχυση της επιδότησης της γραμμής Παλαιόχωρα – Γαύδος, λόγω μιλίων. Αυτή την στιγμή η γραμμή Χώρα Σφακίων – Γαύδος που είναι κατά δέκα μίλια μικρότερη, χρηματοδοτείται με περισσότερα χρήματα.

Υποχρεωτική ανάρτηση δρομολογίων ετήσια ή έστω εξάμηνα με τον όρο να αναρτώνται 2 μήνες πριν την ημερομηνία εκτέλεσής τους.»

Τα δρομολόγια μέχρι τις 15 Μαίου

Στο μεταξύ η ΑΝΕΝΔΥΚ που εκτελεί τα δρομολόγια από και προς την Γαύδο, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της τα δρομολόγια για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαίου, τα οποία έχουν ως εξής:

Χώρα Σφακίων – Γαύδος  (περίπου δύο ώρες)
Τρίτη 5 Μαίου 18:30
Παρασκευή 8 Μαίου 18:30 
Τρίτη 12 Μαίου 18:30
Παρασκευή 15 Μαίου 18:30

Γαύδος – Χώρα Σφακίων
Τετάρτη 6 Μαίου 7:30
Σάββατο 9 Μαίου 7:30
Τετάρτη 13 Μαίου 7:30

Παλαιόχωρα – Γαύδος (περίπου τρεις ώρες)
Δευτέρα 4 Μαίου 21:00
Τετάρτη 6 Μαίου 21:00
Δευτέρα 11 Μαίου 21:00
Τετάρτη 13 Μαίου 21:00

Γαύδος – Παλαιόχωρα
Τρίτη 5 Μαίου 4:00
Πέμπτη 7 Μαίου 4:00
Τρίτη 12 Μαίου 4:00
Πέμπτη 14 Μαίου 4:00

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook