Ανοίγουν οι πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας για τους 2,5 εκατ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η λύση στο κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα δίνεται με κοινή υπουργική απόφαση η οποία τίθεται σε ισχύ περίπου στο τέλος του μήνα και διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στις δημόσιες δομές υγείας.

Την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής και τέσσερις αναπληρωτές υπουργοί, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, δίνοντας με τη σειρά τους το ίδιο πολιτικό μήνυμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όταν προ μηνός είχε βρεθεί στο υπουργείο Υγείας: Τα μέτρα κοινωνικής ανακούφισης και αντιμετώπισης των πληγών του Μνημονίου θα υλοποιηθούν, καθώς δεν συναρτώνται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησής του από την πορεία των συνομιλιών.

«Η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει γεννήσει βαθύτατες ανισότητες στην κοινωνία», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της κοινής υπουργικής απόφασης «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας». «Η μπόρα της κρίσης έβγαλε έξω από την ασφαλιστική κάλυψη χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι συνεισέφεραν χρόνια με τις δουλειές τους και βρέθηκαν να ζουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας. Η υγειονομική τους κάλυψη αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Το Βιβλιάριο

Το Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου (ΒΥΑ) που θεσπίζει η ΚΥΑ δίνει τη δυνατότητα πλήρους υγειονομικής, φαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και φέρουν νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως και παιδιά μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αιτούντες άσυλο, αναγνωρισμένους πρόσφυγες, εγκύους.

Καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς και οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα νοσοκομεία για να εξετάζουν τα αιτήματα των ανασφάλιστων για νοσηλεία. Το σύστημα απλοποιείται και τα βιβλιάρια θα χορηγούνται μέσω των ΚΕΠ με την κατάθεση σχετικής αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Σε κάθε περίπτωση, τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται από το δημόσιο σύστημα υγείας ακόμα και όταν πρόκειται για μη κατόχους ΒΥΑ, εξήγησε ο Αν. Ξανθός.

Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να ενισχύσει ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο σήμερα είναι σε τροχιά λειτουργικής κατάρρευσης, να το καταστήσει αξιόπιστο και να παράσχει μέσα από αυτό καθολική κάλυψη του πληθυσμού. Ακόμα και οι ασφαλισμένοι έχουν μετατραπεί σε λειτουργικά ανασφάλιστους καλούμενοι να πληρώσουν συμμετοχές μεγαλύτερες από ποτέ και από όσο μπορούν να αντέξουν. Η είσοδος των ανασφάλιστων, που υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια, στο δημόσιο σύστημα υγείας θα δημιουργήσει επιπλέον επιβάρυνση και εναπόκειται στην κυβέρνηση να στηρίξει το ΕΣΥ.

Οι κρίσιμες πρώτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού της νέας κυβέρνησης που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας πριν από έναν μήνα θα ενδυναμώσουν το υπό διάλυση ΕΣΥ, τόνισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η πρόσληψη των 4.500 επαγγελματιών Υγείας (γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού) προχωρούν, διαβεβαίωσε ο κ. Ξανθός, και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον οι μισές.

Το συντομότερο δυνατό

Για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υλοποίηση της έκδοσης των βιβλιαρίων ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Δημήτρης Στρατούλης, όπως ανέφερε, συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ώστε μέσα από τη συνεργασία του Ασφαλιστικού Βιογραφικού στο πληροφοριακό σύστημα «Ατλας» και του ηλεκτρονικού μητρώου ΑΜΚΑ να επιταχυνθεί η διαδικασία.

«Το μέτρο αυτό αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη, καθώς οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες να βγουν από την προστασία της υγείας, από την ασφάλιση της υγείας, είτε επειδή έμειναν άνεργοι είτε επειδή έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους», επισήμανε και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Εργασίας θα παράσχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση της ΚΥΑ, αλλά και για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που μπορεί να χρειαστούν.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τους εργαζομένους στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών προκειμένου να ζητήσει τη στήριξή τους στο εγχείρημα έκδοσης βιβλιαρίων υγείας 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων.

Οσον αφορά το κόστος των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας, «αυτό που προηγείται είναι η υγειονομική κάλυψη», είπε ο Αν. Ξανθός, για να συμπληρώσει ο Γ. Κατρούγκαλος: «Αν είχατε μια υποθήκη, δεν θα την πληρώνατε αφήνοντας νηστικά τα παιδιά σας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook