Σκηνές απείρου κάλους που μόνο ντροπή και οργή προκαλούν,  εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο Διεθνές Αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, με αφορμή την καθυστέρηση της πτήσης 1220 της Ryanair από Αθήνα για Χανιά.

Οι επιβάτες της πτήσης, οχι μόνο δεν ενημερώθηκαν από την εταιρεία για την αιτία της καθυστέρησης αλλά και την πιθανή ώρα αναχώρησης του αεροπλάνου, αλλά στην ουσία, απετράπησαν από το να διεκδικήσουν την αποζημίωση που δικαιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Και όλα αυτά με δικαιολογίες και αναφορές που μόνο ως “ανέκδοτα” μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Αιτία της καθυστέρησης, την οποία ποτέ δεν έμαθαν οι επιβάτες,  ήταν η μηχανική βλάβη που είχε παρουσιάσει το μεσημέρι της Τετάρτης, το αεροπλάνο της εταιρείας, με αποτέλεσμα όλες οι μετέπειτα πτήσεις να αναπροσαρμοστούν χρονικά.

Η συγκεκριμένη πτήση είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει στις 10:20 το βράδυ και τελικώς αναχώρησε, με καθυστέρηση σχεδόν τριών ωρών,  στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Μέχρι εδώ.. “καλά”, καθώς τέτοια περιστατικά δεν αποκλείονται στις αεροπορικές μετακινήσεις και μάλιστα για το λόγο αυτό η Νομοθεσία προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων που μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ, στους επιβάτες όταν υπάρχει καθυστέρηση πτήσεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, αυτό που προκαλεί ερωτηματικά είναι η διαχείριση αυτής της καθυστέρησης από την πλευρά της εταιρείας αλλά και του φορέα επίγειας εξυπηρέτησης του  “Ελ. Βενιζέλος”, της ‘Skyserv”.

Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε στο Flashnews.gr η επιβάτιδα Ρόζα Τζιγκουνάκη, κανένας από την Ryanair δεν ενημέρωσε τους επιβάτες για το τι συνέβαινε ενώ όταν η ίδια ζήτησε από τους υπαλλήλους της “Skyserv” το έντυπο δικαιωμάτων των επιβατών με το οποίο μπορει΄να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 250 ευρώ, για την καθυστέρηση, αυτοί δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου.

Όπως ενημερωθήκαμε ωστόσο, είναι αδιανόητο η εταιρεία να μην γνώριζε για την ύπαρξη αυτού του εγγράφου και μάλιστα κάθε αερομεταφορέας αλλά και η εταιρεία επιγειας εξυπηρέτησης με την οποία συνεργάζεται, υποχρεούται να ενημερώνει τους επιβάτες για τα δικαιώματά τους και την συμπλήρωση της συγκεκριμένης αίτησης.

Η κ. Τζιγκουνάκη αφού αντιμετώπισε αυτήν την συμπεριφορά από τους υπαλλήλους της εταιρείας και την παντελή απουσία υπευθύνων της Ryanair, ζήτησε βοήθεια για να απευθυνθεί στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας και να καταγγείλει τα όσα συνέβαιναν.

Η απάντηση που άκουσε ήταν ότι… δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία στον Αερολιμένα!!!

Όταν στην συνέχεια η ίδια σημείωσε ότι είναι αδιανόητο για ένα Αεροδρόμιο να μην έχει τέτοιο γραφείο, τότε έλαβε την απάντηση ότι λόγω του προχωρημένου της ώρας, το γραφείο θα είναι κλειστό, κάτι που δεν ισχύει.

Όπως ενημερωθήκαμε από το “Ελ. Βενιζέλος”,  πολιτική του αεροδρομίου είναι να μην γίνονται ανακοινώσεις για καθυστέρηση πτήσεων παρά μόνο σε εξαιρετικές  περιπτώσεις, υπεύθυνος για κάτι τέτοιο είναι ο αερομεταφορέας, τα έντυπα με τα δικαιώματα των επιβατών  είναι υποχρεωμένοι να τα δίδουν στους επιβάτες ενω φυσικά το γραφείο της ΥΠΑ, υπάρχει και λειτουργεί διαρκώς.

Τα όσα διαδραματίστηκαν επομένως στον Αερολιμένα, είναι παράτυπα και μόνο εικόνα τριτοκοσμικής χώρας δείχνουν, σε μια περίοδο μάλιστα που η τουριστική οικονομία “ποντάρει” στην άνοδο των αφίξεων και την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών στους επισκέπτες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την ίδια ώρα που οι επιβάτες προσπαθούσαν να μάθουν αν και πότε θα αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο Χανίων,, δεν υπήρχε ανοιχτό κατάστημα για να προμηθευτούν έστω ένα μπουκάλι νερό.

Και όλα αυτά σε ένα Διεθνές Αεροδρόμιο, σε πτήση μιας πολυδιαφημισμένης εταιρείας χαμηλού κόστους.

Πόσο πιο χαμηλά πια, σε έναν τόσο νευραλγικό για τη χώρα μας τομέα.

Τέλος, για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι στο παρελθόν, σε ανάλογη  περίπτωση, το Αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης”, επέβαλε πρόστιμο αξίας 63.000 ευρώ σε αεροπορική εταιρεία που αρνήθηκε να καταβάλει αποζημίωση λόγω καθυστέρησης σε επιβάτες.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook