Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, είχαν χτες στελέχη του Ομίλου ΟΤΕ σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του έργου «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές «Λευκές» περιοχές της ελληνικής επικράτειας και υπηρεσίες εκμετάλλευσης – αξιοποίησης των Υποδομών», που υλοποιείται από τον ΟΤΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Το έργο αποσκοπεί στη μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας και περιοχών της υπόλοιπης χώρας όπου ήδη προσφέρονται ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο εστιάζει σε λευκές αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, σε γεωγραφικά οριοθετημένες δηλαδή περιοχές παρέμβασης οι οποίες καλύπτουν αθροιστικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

■ Αποτελούν κυρίως ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, σύμφωνα με το άρθρο 50 του Κανονισμού (ΕΚ) 1698/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνέχεια του πλαισίου εφαρμογής των ΟΠΑΑΧ της Γ προγραμματικής περιόδου(«αγροτικές» περιοχές στο πλαίσιο του παρόντος έργου).

■ Αποτελούν περιοχές στις οποίες δεν παρέχεται ευρυζωνική πρόσβαση και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν σχέδια από ιδιώτες επενδυτές να αναπτύξουν κατάλληλη υποδομή για παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στο εγγύς μέλλον(«λευκές» περιοχές στο πλαίσιο του παρόντος έργου). Το έργο είναι μία Σύμπραξη μεταξύ του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα της μορφής  ΒΟΤ (Build, Operate, Transfer) για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών χοντρικής στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους με την αξιοποίηση της υποδομής (δίκτυο) που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου. 

Σε ό,τι αφορά στο Νομό Ρεθύμνου αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος Νομός της Κρή-της που ξεκίνησε την υλοποίηση του έργου και από τους πρώτους 4 Νομούς στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Το έργο προβλέπει την κάλυψη 99 «Λευκών» οικισμών (συνολικού πληθυσμού 12.025 κατοίκων) με τη δημιουργία 69 ενεργών κόμβων πρόσβασης με εκσκαφές συνολικού μήκους 205 km περίπου και τοποθέτηση καλωδίου οπτικών ινών 300 km περίπου, αξιοποιώντας και υφιστάμενες υποδομές του ΟΤΕ. Το έργο ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2015. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 150 km τομών και έχουν τοποθετηθεί 190 km καλωδίου οπτικών ινών. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά:

« Ένα μεγάλο τηλεπικοινωνιακό έργο υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης με την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών επί του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού και μόνο σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα της γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περιοχές της ενδοχώρας. Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης  συγκαταλέγεται στους τέσσερις πρώτους Νομούς της χώρας που υλοποιούν αυτό το έργο, διευκολύνοντας μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών μας τις αδειοδοτήσεις, ώστε χωρίς καθυστέρηση να ξεκινήσουν και να υλοποιηθούν εντός χρονοδιαγράμματος οι προβλεπόμενες εργασίες».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook