Κατατέθηκε την Πέμπτη 7 Μαΐου από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Τρίτη 12 Μαΐου, τροπολογία που περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – φορολογικές ρυθμίσεις για τα αγροτικά εισοδήματα του 2014, οι οποίες αφορούν αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και προκαταβολή φόρου.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές”» και αναφέρεται κυρίως σε τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α 167), οι οποίες αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

-Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.
-Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.
-Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.
 
Δηλαδή, σύμφωνα με τα προτεινόμενα που αφορούν τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013, Α’ 167) σχετικά με τους αγρότες έχουμε τα εξής:

-Στο τέλος της πρώτης παραγράφου του άρθρου 21 του Κ.Φ.Ε. προστίθενται νέο εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που χορηγούνται στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο κατά το μέρος των ενισχύσεων που υπερβαίνουν τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι δε αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολο τους, δεν συνυπολογίζονται».
-Στο τέλος του άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής:
«34. Ειδικά κατά το φορολογικό έτος 2014 για όσους αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα το προς βεβαίωση ποσό φόρου της παραγράφου 1 του άρθρου 69 περιορίζεται στο μισό».
 
Οι λοιπές διατάξεις
 
Με τις υπόλοιπες διατάξεις της εν λόγω τροπολογίας ρυθμίζονται και τα εξής:
-Ενοίκια, τα οποία έχουν παραμείνει ανείσπρακτα, δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.
-Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. παρέχεται η δυνατότητα ποσοστού έκπτωσης επί των πραγματοποιούμενων ακαθάριστων πωλήσεων τους ως πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, καθώς δεν προβλέπεται η δικαιολόγηση δαπανών που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας τους.
-Επανέρχεται στα φυσικά πρόσωπα έκπτωση, ύψους 2% επί του συνόλου του φόρου, για την εφάπαξ πληρωμή στις 31η Ιουλίου 2015 και των 3 δόσεων της οφειλής τους.
 
Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης, μεταξύ και άλλων ρυθμίσεων, μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook