Οφειλέτες, νομικά και φυσικά πρόσωπα, με βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία που επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά μέχρι σήμερα αδυνατούσαν να καταβάλουν το σχετικό πόσο επειδή τους έχει γίνει κατάσχεση και δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θα μπορούν πλέον αναδρομικά να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης.
 
Διάταξη που εμπεριέχεται σε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και αναμένεται να ψηφισθεί την προσεχή Τρίτη στη Βουλή προβλέπει πως στο τέλος του άρθρου 12 του ν. 4321/2015 προστίθενται νέα εδάφια ως εξής:

«Κατ’ εξαίρεση, με την υποβολή από τον οφειλέτη αιτήματος περί υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος νόμου, τα αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων, λαμβάνονται υπόψη και για την κάλυψη της πρώτης δόσης της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται εντός της προθεσμίας του άρθρου 7 του παρόντος και δεν πιστώνονται σε άλλες οφειλές, που δεν έχουν ρυθμισθεί ή πιστώνονται διαφορετικά από τις κείμενες διατάξεις.

»Σε περίπτωση που τα κατασχεμένα ποσά, μετά την πάροδο της νόμιμης προθεσμίας του άρθρου 30α και 32 του Ν.356/1974, δεν έχουν αποδοθεί, με επιμέλεια του οφειλέτη επισπεύδεται η απόδοση και εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την περίπτωση της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου. Η διάταξη ισχύει από 22.3.2015».

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρει πως το ύψος της απώλειας εσόδων δεν μπορεί να προσδιορισθεί διότι εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook