Δεκαοχτάμηνη παράταση - έως τις 12 Σεπτεμβρίου του 2016 - πρόκειται να δώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στη διαδικασία για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων που έληξε τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα η απόφαση θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα οι κτηνοτρόφοι που δεν νομιμοποίησαν τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις έως την 12η Μαρτίου του 2015. Στην έννοια «κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις» συμπεριλαμβάνονται και οι πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Διευκρινίζεται ότι οι άδειες λειτουργίας που εκδόθηκαν στα πλαίσια προγενέστερων νόμων από τους δήμους και τις αστυνομικές Αρχές εξακολουθούν να ισχύουν εφόσον δεν αναγράφεται περιορισμένη διάρκεια ισχύος και εφόσον δεν έχει γίνει αύξηση της δυναμικότητας ή επέκταση ή μεταφορά ή αλλαγή του είδους των ζώων ή ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας.

Τα παραπάνω σχετικά με την 18μηνη παράταση ανάφερε σήμερα το μεσημέρι στην Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Β. Αποστόλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργου Ακριώτη. Μάλιστα ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η παράταση θα δοθεί μετά από τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι η αδειοδότηση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων διέπεται πλέον από τις διατάξεις του ν. 4056/2012 ωστόσο προϋποθέτει τον έλεγχο και την τήρηση των γενικών και ειδικών όρων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με:

την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας
την υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων
την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων
την μέθοδο κατασκευής των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, την ιδιοκτησία και τις νόμιμες χρήσεις γης
την προστασία των δασών.
Ανάλογα με το είδος κατασκευής και τη μορφή τους, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες:

α). Κατηγορία πρώτη: Πρόχειρα καταλύματα Περιλαμβάνει τα πρόχειρα καταλύματα ζώων για τα οποία δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας (άδεια δόμησης κατά τις διατάξεις του ν. 4067/2012).

β). Κατηγορία δεύτερη: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται με σκελετό θερμοκηπίου βάσει εγκεκριμένων τύπων κατασκευής ή κτηνοτροφικές Εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται βάσει εγκεκριμένων προτύπων κατασκευής μέχρι 300 τ.μ.

γ). Κατηγορία τρίτη: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδομής.

Πηγή: agrotypos.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook