Την ώρα που τα εμβόλια για τον καταρροικό πυρετό έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση  στην Ελλάδα και το υπουργείο  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι τα εν λόγω εμβόλια θα χρησιμοποιηθούν εθελοντικά από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν μόνοι τους το κόστος αγοράς,  στην Κρήτη επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία καθώς τα χρονικά περιθώρια, για τους εμβολιασμούς είναι πολύ στενά αφούν η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του καταρροϊκού.

Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα εμβόλια  που εισάγονται αφορούν τον ορότυπο 4 της ασθένειας και εαν υπάρξει μετάλλαξη του ιού, τότε είναι αμφίβολο εαν θα καλύπτονται τα αιγοπρόβατα που έχουν εμβολιασθεί.

 Έτσι οι κτηνίατροι καλούν τους κτηνοτρόφους να μην σταματήσουν την λήψη όλων των προληπτικών μέτρων για τον καταρροικό πυρετό καθώς τα εμβόλια δεν επαρκούν για την ασφάλεια των αιγοπροβάτων.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο, το κόστος του εμβολίου ανά ζώο στον παραγωγό είτε αφορά εμβόλιο 2 δόσεων είτε εμβόλιο μίας δόσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών εισαγωγής δεν αναμένεται να υπερβεί συνολικά το 1 έως 1,2 ευρώ. 

Το εμβόλιο θα διατίθεται από νόμιμες πηγές διακίνησης και τους εμβολιασμούς θα κάνουν – δωρεάν – οι ιδιώτες “κτηνίατροι εκτροφής”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook