Στις 11.30 ώρα Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσει η τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι η τοποθέτησή του θα γίνονταν σε περίπου δύο εβδομάδες, ωστόσο η διαδικασία φαίνεται ότι επισπεύδεται.

Η Αθήνα έχει αντιδράσει σε αυτήν την κίνηση της ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντάς την «γραφική ενέργεια που παραβιάζει το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας». Παράλληλα, τόσο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Στέφαν Φούλε, όσο και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόμας Κάντριμαν κάλεσαν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αποφύγει ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν από την Ελλάδα ως πρόκληση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόλις χθες, Δευτέρα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συναρμολόγησης και το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα, με γερανούς, στην τσιμεντένια βάση που κατασκευάστηκε στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια της όλης κατασκευής του αγάλματος, σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, που φέτος συμπληρώνει τα 20 χρόνια.

Έως τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σιντριβανιού, το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της βάσης του αγάλματος και η τοποθέτηση οκτώ λεόντων και οκτώ αρχαίων πολεμιστών της μακεδονικής φάλαγγας, κυκλικά του σιντριβανιού.

Το ύψος του αγάλματος του Μ.Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, αγγίζει τα 13 μέτρα και η συναρμολόγηση του έγινε από εξειδικευμένες τεχνίτες του εργαστηρίου Φερντινάντο Μαρινέλι από την Φλωρεντία της Ιταλίας στο οποίο χυτεύθηκε το άγαλμα.

Η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί το άγαλμα έχει ύψος 10 μέτρα. Έτσι, συνολικά η κατασκευή θα έχει ύψος 23 μέτρα. Η δαπάνη της όλης κατασκευής ανέρχεται στα 9,4 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τρίτης τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) το χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Β΄. Το χάλκινο αυτό άγαλμα του Φιλίππου, έφιππου, μαζί με τη βάση, έχει ύψος 8,5 μέτρα και ήταν έτοιμο εδώ και 2,5 χρόνια, όμως όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν καλυμμένο στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Δημαρχείου της Μπίτολα.