Σε μια ιδιαίτερη συνεργασία προβαίνει η Apple σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review, που επικαλείται πηγές με γνώση επί του θέματος. Ο αμερικανικός κολοσσός θα συνεργαστεί με ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με σκοπό το λανσάρισμα εφαρμογών που θα παρέχουν σε χρήστες iPhone τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ελέγχους του DNA τους.

Οι εφαρμογές αυτές θα βασίζονται στο ResearchKit, την πλατφόρμα λογισμικού που η εταιρεία παρουσίασε τον Μάρτιο και η οποία μέχρι στιγμής συμβάλει στην πραγματοποίηση ιατρικών μελετών συλλέγοντας δεδομένα από τους αισθητήρες των συσκευών ή μέσω ερευνών σε Iphone από νοσοκομεία και επιστήμονες.

Έναυσμα για την απόφαση ήταν η μεγάλη ανταπόκριση του ResearchKit κατά το λανσάρισμά του καθώς και η μεγάλη επιτυχία και των πέντε πρώτων εφαρμογών με την mPower, – μια εξ αυτών που παρακολουθεί συμπτώματα Πάρκινσον- να κερδίζει χιλιάδες συμμετέχοντες/ δοκιμαστές μέσα σε μερικές ημέρες.

«Η Apple λάνσαρε το ResearchKit και είδε φανταστική αντίδραση. Το προφανές επόμενο βήμα είναι η συλλογή DNA» αναφέρει ο Γκόλσον Λάιον, γενετιστής στο Cold Spring Harbor Laboratory, ο οποίος δεν εμπλέκεται στις μελέτες.

Όπως αναφέρει συμπληρωματικά το δημοσίευμα, η προτροπή προς τους χρήστες iPhone να υποβάλουν δείγματα DNA σε ερευνητές θα έβαζε την Apple στη μέση μιας όλο και πιο διευρυνόμενης μάχης γύρω από το αντικείμενο της γενετικής πληροφορίας.

Πανεπιστήμια, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, εργαστήρια κ.α. προσπαθούν να δημιουργήσουν μεγάλες βάσεις γενετικών πληροφοριών με στόχο την αποκάλυψη στοιχείων για τα αιτία ασθενειών κ.α. Τα δείγματα βέβαια δεν θα συλλεγούν από την εταιρεία αλλά από πανεπιστημιακούς συνεργάτες.

Τα δεδομένα θα διατηρούνται στο cloud, ενώ κάποια από τα ευρήματα θα μπορούσαν να εμφανίζονται απευθείας στα iPhones του καταναλωτικού κοινού.

Μακροπρόθεσμα πιθανώς οι καταναλωτές να είναι σε θέση να μοιράζονται γενετικές πληροφορίες όπως αυτή τη στιγμή μπορούν να μοιράζονται/ κοινοποιούν την τοποθεσία τους.

Παρόλο που εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, πηγή από την εταιρεία σημείωσε ότι στόχος της Apple είναι να επιτρέψει στον χρήστη να μπορεί να επιδείξει και να μοιραστεί πληροφορίες DNA με διαφορετικούς παραλήπτες, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων. Παρόλα αυτά οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν πως η εταιρεία διατηρεί πέπλο μυστικότητας γύρω από τα σχέδια της τα οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να ματαιωθούν.

Tags: ,

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook