Με μεγάλη επιτυχία στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του κινηματογράφου Αστόρια στο Ηράκλειο, παρουσιάστηκε η νέα παραγωγή της Όπερας της Βαλίτσας, η θρυλική Κάρμεν του Μπιζέ. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τους συντελεστές της παράστασης αλλά και όλους τους παραβρισκόμενους αναφέρθηκε στην επιτυχή συνεργασία με το κέντρο πολιτισμού –Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την πρόθεση της Περιφέρειας να υπάρξουν περαιτέρω συνεργασίες στο πολιτισμό με στοχευμένες δράσεις. Μάλιστα αναφέρθηκε στην παρουσία και την συνεργασία του με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρωνα Μιχαηλίδη και τον Γιάννη Τροχόπουλο διευθυντή του κέντρου πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Από την πλευρά τους οι κ.κ. Μιχαηλίδης και Τροχόπουλος ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη εκφράζοντας και την δική τους βούληση για συνέχιση της συνεργασίας. Παράλληλα αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα του έργου και την μεγάλη ανταπόκριση που είχε στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Στις παραστάσεις στην Κρήτη το κοινό χειροκρότησε θερμά όλους τους συντελεστές της παράστασης - τους ταλαντούχους ηθοποιούς δίδοντας παράλληλα τα εύσημα στους συνδιοργανωτές των δωρεάν παραστάσεων, την Περιφέρεια Κρήτης και το κέντρο πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι συνδιοργανωτές από την πλευρά τους ευχαρίστησαν τους εθελοντές για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν. Η αυλαία των παραστάσεων στην Κρήτη θα πέσει την Τετάρτη 13 Μάιου στις 8:00μμ στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου στο κινηματοθέατρο REX. 


Παραστάσεις του έργου δίνονται σε 23 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα με αποκλειστική δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως αφού καταφέρνει να συγκινεί διαχρονικά το κοινό με τη δύναμη, τη ζωντάνια και την απλότητα της. Η τραγική ιστορία της είναι πάντα επίκαιρη, αφού ο έρωτας, το πάθος, η ανάγκη για την ελευθερία είναι δομικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης. 

Οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο την δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Η υπόθεση της όπερας αφορά τα παράφορα αισθήματα του δεκανέα Δον Χοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν. Η δική της, πιο ελεύθερη άποψη για τον έρωτα, την οδηγεί τελικά στον θάνατο. Η διακεκριμένη σκηνοθέτρια Αγγέλα Σαρόγλου έχει μεταφέρει τη δράση του έργου στην Ισπανία του σήμερα μέσα από την αισθητική του σινεμά του Πέδρο Αλμοδοβάρ.

Συμμετέχουν διακεκριμένοι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η διάρκεια της παράστασης είναι 80 λεπτά, χωρίς διάλειμμα με υπέρτιτλους στα ελληνικά. Μάλιστα από τους υπεύθυνους της παράστασης διευκρινίζεται ότι: «η παράσταση είναι δωρεάν αλλά η είσοδος γίνεται με δελτία προτεραιότητας τα οποία διανέμονται αυστηρά στο χώρο μια ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, δηλαδή στις 19.00 και είναι ατομικά. Η παράσταση ξεκινά στις 20.00-20.15 και δεν επιτρέπεται η είσοδος μετά την έναρξή της».