Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση της ήδη επιβεβαρυμένης περιοχής τους, εμφανίζονται φορείς και κάτοικοι του Ακρωτηρίου, με φόντο το νέο χωροταξικό σχεδιασμό Κρήτης, που βάζει ταφόπλακα στην περιοχή.

Το απόγευμα, με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης “Χανιά 100/5 – Ενωμένοι Χανιώτες”, συναντήθηκαν στην περιοχή και συζήτησαν για το θέμα, στελέχη της δημοτικής παράταξης και  πρώην δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Ακρωτηρίου, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και κοινοτήτων, φορείς και πολίτες του Ακρωτηρίου.

Στη συγκέντρωση, σύσσωμοι φορείς και κάτοικοι αποφάσισαν να αντιδράσουν απέναντι στο ενδεχόμενο εγκατάστασης και άλλων οχλουσών δραστηριοτήτων στο Ακρωτήρι.

Όπως δηλωσε στο Flashnews.gr ο επικεφαλής της παράταξης “Χανιά 100/5 – Ενωμένοι Χανιώτες”, Άρης Παπαδογιάννης:

Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Το Ακρωτήρι δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη και την πρόοδο, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω υποβάθμιση και την ταφόπλακά του σε θέματα οχλουσών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων που προβλέπονται σε αυτό το χωροταξικό σχέδιο.

Αυτό που προβλέπεται στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό για το Ακρωτήρι, δηλαδή η δημιουργία ενός από τους τρεις ενεργειακούς κόμβους της περιφέρειας Κρήτης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Γνωρίζουμε τους αγώνες που έδωσαν οι κάτοικοι στην Ξυλοκαμάρα για τις επιπτώσεις που έχει μια τέτοια εγκατάσταση στην υγεία τους και στην ανάπτυξη της περιοχής. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση μια Ξυλοκαμάρα πολύ μεγαλύτερου μεγέθους να φιλοξενηθεί στο Ακρωτήρι και ιδιαίτερα κοντά στο Μαράθι, σε μια περιοχή που είναι ήδη επιβεβαρυμμένη: αεροδρόμια, βάσεις, σκουπίδια, δεξαμενές καυσίμων, κεραίες.

Το Ακρωτήρι έχει μοναδικές ιδιαιτερότητες και ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η πολιτιστική του κληρονομιά, τα μοναστήρια του, οι παραλίες του, τα υποθαλάσσια σπήλαια, ο πρωτογενής τομέας. Αυτά θα πρέπει να αναδειχθούν και να δούμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια άτυπη επιτροπή η οποία θα παραστεί στην παρουσίαση του χωροταξικού σχεδιασμού την Τετάρτη στα Χανιά.

Η επιτροπή θα καταστήσει σαφές ότι θα γίνει μεγάλος αγώνας και θα υπάρξει έντονη αντίδραση από όλους τους Ακρωτηριανούς οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν μια ακόμα υποβάθμιση στην περιοχή τους.

Τέτοιες εγκαταστάσεις έρχονται σε αντίθεση με τον στόχο της ισόρροπης ανάπτυξης, τονίζει ο κ. Παπαδογιάννης:

Μέσα από τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που δίνονται από την ίδια τη νομοθεσία, γίνεται αναφορά στην ισόρροπη κατανομή των δραστηριοτήτων, ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη. Δίνεται έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στην κοινωνική συνοχή και στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων στις χρήσεις γης.

Όλα αυτά τα επιχειρήματα που προβλέπονται από τον ίδιο τον νόμο δεν αφήνουν περιθώρια για να αποφασιστεί η εγκατάσταση μιας τέτοιας δραστηριότητας στο χώρο του Μαραθίου, δηλαδή, βιομηχανική ζώνη και ενεργειακός κόμβος ο οποίος δεν περιλαμβάνει μόνο την εγκατάσταση αλλά και τη μεταφορά της ενέργειας. Σ’ αυτό θα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις που θα κλιμακωθούν.

Κάναμε μια κίνηση που θα έπρεπε βέβαια να κάνουνε άλλοι, την οποία δεν κάνανε. Στα θεσμοθετημένα όργανα όμως, στα οποία συμμετέχω και θα κατακρίνω την τακτική κάποιων που και σε αυτό το θέμα δεν έχουν κανένα σχεδιασμό και είναι απόλυτα απόντες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook