Επισυνάπτεται η ερώτηση της κυρίας Κουρουπάκη προς τον κ. Υπουργό Εξωτερίκων για το θέμα της επαναλειτουργίας του Προξενείου της Νυρεμβέργης και η απάντηση του απερχόμενου Υπουργού.

Η κ. Κουρουπάκη κάνοντας μια εισαγωγή είπε:

Το Επίτιμο Ελληνικό Προξενείο Νυρεμβέργης ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1961, με πρώτο Επίτιμο Πρόξενο τον Δρ. Gustav Schickedanz, ιδιοκτήτη της γερμανικής εταιρείας QUELLE και γνωστό φιλέλληνα.

Το 1964, με αίτηση του Επίτιμου Ελληνικού Προξενείου, ιδρύθηκε το Ελληνικό Ιδιωτικό Σχολείο Νυρεμβέργης, η διοίκηση του οποίου γινόταν από το Προξενείο και η χρηματοδότησή του από το Κρατίδιο της Βαυαρίας. Μετά τον θάνατό του Δρ. Gustav Schickedanz ανέλαβε η σύζυγός του, Grete Schickedanz. Συνέχισε και αυτή να παρακολουθεί με ενδιαφέρον το Επίτιμο Προξενείο και τον Ελληνισμό της Νυρεμβέργης. Μετά τον θάνατό της, το έτος 1994, διορίστηκε Επίτιμος Πρόξενος η κόρη της Madeleine Schickedanz η οποία έδειξε και δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον για όλα τα θέματα που αφορούν τους ΄Ελληνες της περιοχής: Εκκλησία, Σχολείο, Προξενείο.

Λόγω της οικονομικής κρίσης που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει η QUELLE, η Επίτιμος Πρόξενος ζήτησε με έγγραφό της προς την Ελληνική Πρεσβεία Βερολίνου, τον Αύγουστο 2009, την απαλλαγή της από τα καθήκοντα ως Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος.

Η παύση λειτουργίας του Επίτιμου Προξενείου Νυρεμβέργης, αφήνει ένα μεγάλο κενό στην περιοχή της Άνω Βαυαρίας, δεδομένου ότι εξυπηρετούνται περίπου 22.000 Έλληνες.

Αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Μόναχο για οποιαδήποτε συναλλαγή με το ελληνικό κράτος με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται αναίτια τόσο οικονομικά, όσο και από άποψη χρόνου.

Το ελάχιστο που απαιτούνε οι ομογενείς μας από την Ελληνική Πολιτεία είναι να διευκολύνουμε την επικοινωνία τους με την Ελλάδα. Αντί να καλλιεργούμε νέους δίαυλους επικοινωνίας με τους Απόδημους Έλληνες, ρίχνουμε τις ήδη υπάρχουσες γέφυρες με την γενέτειρά τους.

Ο Δήμαρχος της Νυρεμβέργης, γνωρίζοντας το έργο του Επίτιμου Προξενείου που δεν περιορίζεται μόνο στην διοικητική εργασία αλλά εκτελεί καθήκοντα κοινωνικής πρόνοιας και είναι σημείο αναφοράς των εκεί διαβιούντων Ελλήνων, προθυμοποιήθηκε να ενεργοποιηθεί και να προτείνει σε προσωπικότητες του Δήμου Νυρεμβέργης και περιχώρων να αναλάβουν το Επίτιμο Προξενείο Νυρεμβέργης.

Να σημειωθεί ότι το Επίτιμο Προξενείο δεν επιβαρύνει οικονομικά το ελληνικό κράτος, αντίθετα η Ελλάδα έχει έσοδα, αφού λαμβάνει το 40% των εισπράξεών του.

Επίσης, με την παρούσα ερώτηση και ως ομογενής και η ίδια θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με αυτή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) της Γερμανίας που απευθύνει έκκληση αναβολής της κατάργησης των προξενείων σε Ανόβερο, Κολωνία και Λειψία.

Κατανοώ και συμμερίζομαι απόλυτα τις αποφάσεις για περικοπές των δημοσίων δαπανών από την κυβέρνηση, όμως, θεωρώ ότι τα θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών πρέπει να μελετώνται με διαφορετικά κριτήρια.
Σας υπενθυμίζω, κύριε Υπουργέ, ότι κατά καιρούς κυβερνητικά στελέχη που επισκέφθηκαν την Νυρεμβέργη έχουν διαβεβαιώσει του Ομογενείς ότι το Προξενείο θα επαναλειτουργήσει. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να πιστέψω ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν ισχύουν.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο κ. Υπουργός Εξωτερικών :

Είναι στις προθέσεις σας η επαναλειτουργία του Επίτιμου Ελληνικού Προξενείου της Νυρεμβέργης που δεν επιβαρύνει οικονομικά το ελληνικό κράτος ;

Η Απάντηση στη Βουλευτή Χανίων κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη σχετικά με την Επαναλειτουργία του Επίτιμου Προξενείου της Νυρεμβέργης

Ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών κύριος Δρούτσας αφήνει ανοιχτό το θέμα της επαναλειτουργίας του Επίτιμου Προξενείου της Νυρεμβέργης σε απάντηση που απέστειλε στη Βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Κουρουπάκη για το θέμα της παύσης της λειτουργίας του για το οποίο η Χανιώτισσα Βουλευτής είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή τον Μάιο.

Όσον αφορά δε το θέμα της κατάργησης των προξενείων σε Ανόβερο, Κολωνία και Λειψία ο Υπουργός σημειώνει στην απάντησή του ότι η απόφαση του Υπουργείου ελήφθη με γνώμονα τη δημοσιονομική προσαρμογή λαμβάνοντας, όμως, υπόψη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί στη Γερμανία προξενική εκπροσώπηση σε υψηλό βαθμό με 6 έμμισθες προξενικές αρχές.

Τέλος, επισημαίνει τις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών για υιοθέτηση πρακτικών μέτρων βελτίωσης του τρόπου εξυπηρέτησης των ομογενών μας υπό τις νέες συνθήκες όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής υποδομής τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας, όσο και των Αρχών Εξωτερικού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook