Στην ενίσχυση, αναβάθμιση και επέκταση του τουριστικού προϊόντος στοχεύει το Επιμελητήριο Ηρακλείου με τη προώθηση της μελέτης για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στο Νομό.

Σύμφωνα μάλιστα με τον προγραμματισμό, το πρώτο -εκ των τριών που προβλέπεται να δημιουργηθούν- αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2016 πολλαπλασιάζοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα που ήδη έχει η Κρήτη στο χώρο του τουρισμού.

«Οι σχετικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί αποτυπώνουν έναν αριθμό αυτοδυτών σε παγκόσμια κλίμακα κοντά στα 24 εκατομμύρια. Αυτοί επιλέγουν προορισμούς με τη  δυνατότητα επίσκεψης σε καταδυτικά πάρκα. Από αυτόν τον αριθμό, τα 8 εκατομμύρια είναι πολίτες από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώστε επίσης ότι συνήθως πρόκειται για τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου…», αναφέρει ο κ. Παράσχος Τζόρβας, Πρόεδρος του τμήματος Τουρισμού στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε, εμείς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτή την κατηγορία των τουριστών λόγω της νομοθεσίας που ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Καθώς όχι μόνο δεν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε καταδυτικά πάρκα αλλά επιπροσθέτως ουσιαστικά απαγορεύονταν οι καταδύσεις αφού οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να λάβουν ειδική άδεια από το λιμενικό…»

Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου τον Νοέμβριο του 2014 έδωσε την ευκαιρία να γίνει εφικτή η δημιουργία καταδυτικών πάρκων γεγονός που άμεσα εκμεταλεύτηκε το Επιμελητήριο. Αρχικά, προχωρώντας σε μια σειρά συναντήσεων με τους φορείς που έχουν άμεση γνώση και σχέση με το προϊόν (σχολές καταδύσεων), στη συνέχεια με τους τοπικούς φορείς (Δήμο και Περιφέρεια) και εν συνεχεία ιδρύοντας μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

«Βρισκόμαστε στη φάση της πραγματοποίησης των μελετών, στη συνέχεια ο φάκελος θα κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία ώστε να αδειοδοτηθεί και μετά μέσω της εταιρείας που έχουμε θα αρχίσει η διαχείριση για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Προς το παρόν ο βασικός μας στόχος είναι να μπορέσουμε να πάρουμε την άδεια. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει κατατεθεί ο φάκελος για το πρώτο καταδυτικό κέντρο και πιστεύουμε πως στις αρχές του 2016 θα μπορέσει να τεθεί στη διάθεση του κοινού», δηλώνει ο κ. Τζόρβας, ενώ απαντώντας για τις τοποθεσίες που θα εγκατασταθούν τα καταδυτικά πάρκα σημείωσε πως ήδη έχουν βρεθεί τα 3 μέρη στο Νομό Ηρακλείου: «Έχουμε εντοπίσει τις τοποθεσίες με τη βοήθεια από τις σχολές αυτοδυτών αλλά δεν μπορούμε ακόμα να τις αναφέρουμε. Μιλάμε για 2 στον βόρειο άξονα και 1 στο νότιο. Βέβαια η επιλογή των χώρων προκύπτει και από τις μελέτες βιωσιμότητας. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως θα βρίσκονται κοντά σε τοποθεσίες που είναι ήδη αναπτυγμένη η τουριστική δραστηριότητα».

Το κόστος της δημιουργίας θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το Επιμελητήριο της πόλης διαθέτοντας χρήματα από τον «κουμπαρά» της ανταποδοτικότητας. «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα βοηθήσει όχι μόνο τον τουρισμό αλλά ολόκληρη την επιχειρηματικότητα του νησιού, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια σε πανελλήνιο επίπεδο»…καταλήγει ο Πρόεδρος του τμήματος Τουρισμού στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Λ.Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook