Την Παρασκευή θα υποδεχτεί το «Άγιος Σάββας» τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, τη στιγμή που γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και ασθενείς στο ογκολογικό νοσοκομείο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης του ιδρύματος την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 365 θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικό παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα ασθενείς να περιμένουν ακόμα και έξι μήνες για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Η τεράστια έλλειψη προσωπικού έχει ως επακόλουθο να διευρύνονται τα ωράρια των εργαζομένων για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου να κάνουν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Σε επικοινωνία του in.gr με τον διοικητή του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», Νίκο Φαλδάμη, εκείνος δεν ήθελε να πάρει θέση για την πολεμική που έχει ξεσπάσει με το θέμα της μεταφοράς των λειψάνων στο νοσοκομείο και αρκέστηκε να δηλώσει: «Είναι μία διαδικασία που έχει προγραμματιστεί από την αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με εμάς. Οι ασθενείς έχουν ανάγκη των πάντων».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε στο in.gr πως οι ασθενείς δεν γιατρεύονται από την περιφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας σε ένα νοσοκομείο, αλλά θα βοηθούσε προς αυτήν την κατεύθυνση η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του ΕΣΥ, δηλαδή η επαρκής στελέχωση και χρηματοδότηση.

Στην ερώτηση, αν το γεγονός αυτό αποτελεί «εμπόριο» ελπίδας κατά των ασθενών, ο κ. Γιαννάκος τόνισε: «Δεν μπορώ εγώ να πω κάτι τέτοιο. Αυτό που μπορώ να πω, όμως, είναι ότι τα προβλήματα δεν επιλύονται με την περιφορά λειψάνων, γιατί έτσι αποπροσανατολίζουμε και κρύβουμε το πραγματικό πρόβλημα του ΕΣΥ κάτω από το χαλί».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, δήλωσε ότι το θρησκευτικό καθήκον του Έλληνα, το οποίο είναι συνυφασμένο και με την Ορθοδοξία, πρέπει να γίνεται σεβαστό και από την Πολιτεία.

«Ο ΠΙΣ ως ανώτατο θεσμικό όργανο της Πολιτείας είναι θετικός σε κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα αν αφορά πολύ δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι ασθενείς. Ακόμα και οι γιατροί ζητούν την ενίσχυση μέσα από την πίστη τους» σημειώνει.

Σχετικά με το αν η περιφορά των λειψάνων σε ένα νοσοκομείο αποτελεί εμπόριο ελπίδας, όπως πολλοί εικάζουν, ανέφερε πως «είναι άσχετο ζήτημα η θρησκευτική πίστη, με την υποστελέχωση των νοσοκομείων. Τελείως διαφορετικά πράγματα. Δεν πας να κάνεις εμπόριο ελπίδας με το θρησκευτικό καθήκον, όπως το εννοεί έκαστος. Οι δομές Υγείας πρέπει να στελεχωθούν, το έχω τονίσει πολλάκις, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα από την ενίσχυση της πίστης» κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook