Η 35χρονη Catherine Moston περίμενε με ανυπομονησία να περάσουν οι τελευταίες τρεις εβδομάδες για να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της. Ύστερα από ένα βαρύ ιστορικό αποβολών, μετρούσε αντίστροφα με αγωνία και ανυπομονησία για τη γέννηση του μωρού. 

Δασκάλα στο επάγγελμα, δίδασκε φυσική σε σχολείο στη Βρετανία όταν άρχισε να νιώθει αδυναμία. 

Αμέσως ειδοποίησε τη μαία της κι εκείνη της συνέστησε να γυρίσει στο σπίτι της και να ξεκουραστεί. Λιγότερο από μία ώρα μετά η 35χρονη γυναίκα ήταν νεκρή, μαζί και η αγέννητη κόρη της Esther Grace, λόγω μιας επιπλοκής που προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. 

Σύμφωνα με όσα εκ των υστέρων αποδείχθηκαν, αν είχε πάει στο νοσοκομείο, είναι πολύ πιθανό να είχαν και οι δύο σωθεί. 

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο σύζυγός της Matthew κατέθεσε πως τόσο η γυναίκα του όσο και οι γονείς της επικοινώνησαν τέσσερις φορές με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, μέσω της μαίας, του νοσοκομείου Royal Oldham και της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών North West Ambulance service. Ακόμα και αφότου η ίδια η 35χρονη ζήτησε να την παραλάβει ασθενοφόρο, από το Royal Oldham Hospital είπαν στους γονείς της να τη φέρουν οι ίδιοι καθώς δεν πίστευαν πως επρόκειτο για κάποια επείγουσα ανάγκη. 

Τελικά το ασθενοφόρο έφτασε με καθυστέρηση για να παραλάβει την έγκυο, ύστερα από απελπισμένες κλήσεις των γονιών της, αλλά καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο η άτυχη γυναίκα εξέπνευσε. 

Ως αίτιο θανάτου προσδιορίστηκε η αιμορραγία που προκάλεσε η αποκόλληση πλακούντα. 

Ο άνδρας της δεν σταμάτησε να ρωτά γιατί δεν συμβούλεψαν τη γυναίκα του, που είχε ήδη περάσει πέντε αποβολές, να πάει αμέσως στο νοσοκομείο παρότι η κύησή της χαρακτηριζόταν υψηλού κινδύνου. 

Η μαιευτική μονάδα του συγκεκριμένου νοσοκομείου βρέθηκε στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, καθώς ανεξάρτητη έρευνα αποκάλυψε αστοχίες, μετά τους θανάτους τεσσάρων μωρών και δύο μητέρων!

Γυναικολόγος που κλήθηκε να κρίνει την υπόθεση διαβεβαίωσε πως αν η μαία είχε συμβουλέψει τη γυναίκα να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο, από το πρώτο της τηλεφώνημα, σίγουρα θα είχε επιβιώσει. «Θα την είχαν εξετάσει και θα είχε φανεί η αποκόλληση. Θα είχε υποβληθεί σε επείγουσα καισαρική τομή, το μωρό θα είχε γεννηθεί μέσα σε δέκα λεπτά και η μητέρα θα είχε σωθεί», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως υπήρχε πιθανότητα και το μωρό να σωθεί. 

Επέμεινε ωστόσο πως θα ήταν «πολύ δύσκολο» για τις μαίες να διαγνώσουν την αποκόλληση από το τηλέφωνο καθώς η άτυχη γυναίκα δεν είχε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, κυρίως αιμορραγία. 

Την ημέρα του θανάτου της η Moston είχε πάει το πρωί την 4χρονη κόρη της Isla, στον παιδικό σταθμό και στη συνέχεια πήγε στη δουλειά της Middleton Technology College. Στις 11:30 ζήτησε να φύγει από τη συνεδρίαση των καθηγητών επειδή δεν ένιωθε καλά και στη συνέχεια κάλεσε τη μαία- η οποία τη συμβούλεψε να γυρίσει σπίτι της. Στις 12:30 κατέρρευσε μέσα στην τάξη… 

Οι γονείς της έσπευσαν να την πάρουν από το σχολείο, καθώς εκείνη δεν ένιωθε αρκετά καλά για να οδηγήσει. Μόλις γύρισε σπίτι της, η κατάστασή της χειροτέρεψε και παραπονέθηκε πως ένιωθε αδύναμη. Οι γονείς της άρχισαν να καλούν επανειλημμένα στο νοσοκομείο, όπου τους ζήτησαν να τη μεταφέρουν μόνοι τους. Εκείνοι δεν μπορούσαν να τη βάλουν με ασφάλεια στο αυτοκίνητό τους κι έτσι κάλεσαν τις Πρώτες Βοήθειες ώστε να φτάσει τελικά το μοιραίο ασθενοφόρο στο οποίο μάνα και έμβρυο ξεψύχησαν. 

Η ηχογραφημένη κλήση των γονιών της προκαλεί ανατριχίλα καθώς ο πατέρας της ακούγεται να της λέει «Μείνε ξύπνια, Cath, μην αφήνεσαι», προσπαθώντας να μην την αφήσει να χάσει τις αισθήσεις της ενώ εκείνη ακούγεται να ρωτά ξανά και ξανά πού είναι το ασθενοφόρο και να λέει «πρέπει να έρθουν, πρέπει να έρθουν».

Όταν οι γονείς της κάλεσαν την υπηρεσία ασθενοφόρων, ένα όχημα βρισκόταν κοντά στο σπίτι της 35χρονης, ωστόσο μην κρίνοντας την περίπτωσή της επείγουσα, η υπηρεσία το έστειλε σε άλλο «επείγον περιστατικό»…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook