Αιχμηρότατη κριτική για τη στάση της ΝΔ απέναντι στις αλλαγές και τα μέτρα που απαιτούνται για την έξοδο από την κρίση, άσκησε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

«Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δείχνει να συμπεριφέρεται ως παίχτης του πόκερ. Από την πρώτη στιγμή σήκωσε τη σημαία της αντιμνημονιακής πολιτικής. Όμως αν η κυβέρνηση αυτή αποτύχει, αλήθεια ο κ. Σαμαράς σε ποια χώρα θα έρθει να κυβερνήσει;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαχινίδης.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εγκατέλειψε την διακυβέρνηση της χώρας το 2009, κρύβοντας την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και του ελλείμματος.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «χθες η ΕΕ έκανε πίσω, γιατί κατανόησε το λάθος της γαλλογερμανικής συμφωνίας της Ντοβίλ που εκτόξευσε τα spreads τη στιγμή που τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγούσαν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού».

Για το Μνημόνιο είπε ότι η θεωρία συνωμοσιολογίας της ΝΔ δεν έχει καμία βάση, γιατί η κυβέρνηση μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κατάφερε να διασφαλίσει το μηχανισμό στήριξης και τα αναγκαία ποσά προκειμένου η χώρα να μείνει έξω από τις αγορές για εύλογο χρονικό διάστημα.

«Κάθε φορά σε κάθε διαπραγμάτευση προσπαθούμε και ορισμένες φορές καταφέρνουμε να βελτιώσουμε τους όρους» υπογράμμισε ο κ. Σαχινίδης αναφερόμενος στην επίτευξη της συμφωνίας για την επιμήκυνση και το επιτόκιο.

Την ίδια ώρα όμως-όπως επιπλέον τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός- η ΝΔ επιμένει να επικαλείται το Ζάππειο 2 αν και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ειδικά για το Ζάππειο 2, ο κ. Σαχινίδης προκάλεσε τη ΝΔ να καταθέσει όλα τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που έχει την υποδομή και την τεχνογνωσία για να γίνει αποτίμηση των προτάσεων του κ. Σαμαρά.

«Εγώ πιστεύω ότι το Ζάππειο 2 οδηγεί σε ελλείμματα 36 δισ. ευρώ. Να φέρετε τα στοιχεία και να δεσμευτείτε πως θα καθίσετε μαζί μας στο τραπέζι να μας πείτε συγκεκριμένα πως θα μειώσουμε τις δαπάνες και από πού ακριβώς θα κόψουμε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Εσείς παίζετε πόκερ» αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης δηλώνοντας ότι «τη ΝΔ δεν την ενδιαφέρει μερίδιο από το πτώμα της χώρας» και καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση μεταβιβάζει στους βουλευτές τον εκβιασμό που της ασκούν οι εταίροι.

Newsroom ΔΟΛ / in.gr