Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η αναβίωση των μινωικών φρυκτωριών – ενός συστήματος επικοινωνίας με φωτιές ή χειρονομίες σε υψηλά σημεία – που είχε προγραμματιστεί να γίνει την Κυριακή μετά από πρωτοβουλία πολιτών.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Ηρακλείου,  προκάλεσε έγγραφο της Αρχαιολογίας με το οποίο ζητείται η ακύρωση της εκδήλωσης για τις φρυκτωρίες.

Στη σελίδα στο Facebook που άνοιξαν διοργανωτές της εκδήλωσης,  παρατίθεται το σχετικό έγγραφο με το σχολιασμό ότι ήδη υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για τη μη πραγματοποίηση του ανάμματος.

Έτσι, η αναβίωση της επικοινωνίας των αρχαίων, ενδέχεται να ματαιωθεί.

Δείτε το έγγραφο, πληροφορίες για την εκδήλωση αλλά και το τι ειναι οι μινωικές φρυκτωρίες

 

 

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων, στηρίζοντας την προσπάθεια αναπαράστασης-αναβίωσης μετάδοσης μηνυμάτων με φωτεινά σήματα ή φωτιές από τις ίδιες μινωικές φρυκτωρίες μετά από 4.000 χρόνια, προσκαλεί εκ νέου, τους ενδιαφερόμενους, την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 και ώρα 18.30 στα γραφεία του Π.Συλλόγου

Δείτε εδώ τη σχετιική σελίδα στο facebook, για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση.

Φρυκτωρίες: Το SMS των Μινωιτών

Το αρχαιότερο συγκροτημένο επικοινωνιακό σύστημα στον ευρωπαϊκό χώρο, ενδεχομένως και στον κόσμο, είναι οι μινωικές φρυκτωρίες (1900 π.Χ. – 1700 π.Χ.), οι λεγόμενοι σωροί στη λαϊκή γλώσσα.

Μια μινωική φρυκτωρία είχε το σχήμα κόλουρου κώνου με διάμετρο βάσης 15 έως 47 μέτρα και ύψος 3 έως 8. Αποτελούνταν από χώμα και ημικυκλικά τοιχάρια ανά 70 πόντους Ήταν ένα τεράστιο πλέγμα μετάδοσης σημάτων σε μακρινές και κοντινές αποστάσεις με πολύ μεγάλη πυκνότητα σε υψηλά σημεία, αλλά και σε αρχαία μονοπάτια, που κάλυπτε όλη την Κρήτη.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορούσαν να μεταδώσουν, κυρίως με βάση τα φωτεινά σήματα τη νύχτα και με καπνούς ή χειρονομίες την ημέρα, τα μηνύματα που ήθελαν οι αρχαίοι Κρήτες.

Στην ευρύτερη γεωγραφική ενότητα της πεδιάδας Ηρακλείου εντοπίστηκαν 140 μινωικές φρυκτωρίες, μοναδικά ντοκουμέντα ενός πολυσχιδούς πολιτισμού. Είναι γνωστή η αναφορά στον Αισχύλο, στο έργο του «Αγαμέμνων», για τη μετάδοση μέσω των φρυκτωριών της είδησης για την άλωση της Τροίας, μέσα σε μια νύχτα, από την Τροία στις Μυκήνες. Στην περίπτωση των Μινωιτών έχουμε ένα έργο μοναδικό σε σύλληψη και εκτέλεση, ταυτόχρονα σύστημα παρατήρησης αλλά και άμυνας, που συναγωνίζεται, από πλευράς μεγέθους και κατασκευής, τα μεγάλα ανακτορικά συγκροτήματα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook