Η νέα κυβέρνηση νομοθετεί και διαπραγματεύεται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές, «σε ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμελώς προετοίμασε η παρελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, την Παρασκευή, στο συνέδριο του Εconomist. 

Ο κ. Τσίπρας, αφού διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις, τόνισε ότι η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να κλείσει και η προϋπόθεση είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής. 

«Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο μυαλό ότι θα δοκιμάζονται οι αντοχές της Ελλάδας και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές» τόνισε ο πρωθυπουργός και απαρίθμησε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τις πρώτες 100 ημέρες σε απάντηση όσων ασκούν κριτική ότι «έχουμε ξεχάσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις», όπως είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το μνημόνιο ήταν η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης, καθώς και ένα μέσο «πρωτοφανούς εκκαθάρισης δικαιωμάτων».

Στα χρόνια του μνημονίου, υποστήριξε, οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, ενώ το κοινωνικό κράτος σχεδόν κατέρρευσε. Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι έλληνες πλούσιοι, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εντολή της κυβέρνησής του είναι η αλλαγή της πολιτικής του μνημονίου. «Αυτή την εντολή εκτελούμε, και αυτή την αντίληψη φέρνουμε στο επίκεντρο στην Ευρώπη» δήλωσε.

Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε στο όνομα της μεγάλης πλειοψηφίας αλλά και στο όνομα της δικαιοσύνης, στο όνομα μεγάλων αξιών και οραμάτων, τόνισε ο κ. Τσίπρας και επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση για όσα παρέδωσε στην επόμενη,

Στην περίπτωση μας η «καμένη γη» αποτελεί μετριοπάθεια, είπε χαρακτηριοστικά ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για διαπιστωμένη αδυναμία πληρωμής καταβολής μισθών και συντάξεων ένα μήνα μετά τις εκλογές.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook