Η πρόταση για την επιχείρηση με στόχο τα δίκτυα διακινητών στη Μεσόγειο κυριαρχεί στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία επικεντρώνεται στο ζήτημα της μετανάστευσης. Στις Βρυξέλλες βρίσκονται επίσης και υπουργοί Άμυνας των «28».

Η υπό εξέταση ναυτική επιχείρηση έχει ήδη αρχίσει να παίρνει μορφή ενώ την ίδια ώρα οι προτάσεις για την κατανομή προσφύγων και στους «28» με βάση ποσόστωση συναντά και την αντίδραση του Παρισιού.

Οι ΥΠΕΞ καλούνται στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις στρατιωτικές επιχείρησεις της ΕΕ και, όπως αναφέρει το Συμβούλιο, με τη συμμετοχή υπουργών Άμυνας θα συζητήσουν την αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης.

Προσερχόμενη στη συνάντηση τη Δευτέρα, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, ανέφερε: «Βρικόμαστε σήμερα εδώ για να αποφασίσουμε τα σημεία γύρω από τη ναυτική επιχείρηση εναντίον των διακινητών, που είναι ένα από τα τμήματα της ευρωπαϊκής στρατηγικής» στο μεταναστευτικό. 

Οι τρεις άξονες της στρατηγικής για το μεταναστευτικό, είπε, είναι «η διάσωση ζωών στη θάλασσα, με τον “Τρίτωνα”, η διασφάλιση του τι θα γίνει με τις ζωές που σώζονται, με την κατανομή προσφύγων, και η καταστροφή των δικτύων διακινητών στις ρίζες τους».

Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις χώρες που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ποσόστωση, η Μογκερίνι υπογράμμισε ότι «ο επιμερισμός της ευθύνης του τι θα γίνει με όσους σώζονται είναι κεντρικό τμήμα αυτής της στρατηγικής». «Περιμένω από τα ίδια εκείνα κράτη μέλη που ζητούν από την Κομισιόν να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά να επιτρέψουν στην Ευρώπη να είναι αποτελεσματική σε όλες τις πλευρές αυτής της στρατηγικής» είπε χαρακτηριστικά. 

Στο τραπέζι τίθεται η πρόταση για κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές από τις ακτές της βόρειας Αφρικής -σε πρώτη γραμμή, τη Λιβύη- για την διέλευση της Μεσογείου.

Η πρόθεση για την επιχείρηση είχε γίνει σαφής μετά την πρόσφατη τραγωδία στα ανοικτά της Μεσογείου. Ένα από τα πιο προβληματικά ζητήματα όμως είναι το ενδεχόμενο εμπλοκής και στις ίδιες τις ακτές της Λιβύης, δεδομένου ιδιαίτερα της πολιτικού χάους στη χώρα με τις αντίπαλες «κυβερνήσεις» -η προεργασία που θα απαιτηθεί ενδεχομένως θα περάσει και από τον ΟΗΕ.

Το σημείο αυτό είναι και το μοναδικό που φαίνεται, μέχρι στιγμής, να προκαλεί επιφυλάξεις στην ΕΕ -σκεπτικό έχει εμφανιστεί το Βερολίνο, όπως έχει φανεί από τις αναφορές του ΥΠΕΞ Στάινμαϊερ, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυσσόμενων Περιοχών Γκερντ Μύλλερ να επανέρχεται τη Δευτέρα αποτιμώντας αρνητικά το ενδεχόμενο. 

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι προκαλεί επιφυλάξεις και στη λιβυκή πλευρά. Ο πρέσβης της Λιβύης στον ΟΗΕ Ιμπραχίμ αλ Νταμπασί ανέφερε πως είναι «άσχημη ιδέα», λέγοντας πως ο διαχωρισμός μεταξύ αλιευτικών και δουλεμπορικών θα είναι αδύνατος. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, και αυτό δείχνει τη δυσκολία, ο Νταμπασί εκφράζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης που πλέον εδράζεται στο Τομπρούκ και δεν ασκεί κανέναν έλεγχο στις ακτές από τις οποίες ξεκινούν τα σκάφη με μετανάστες

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook