Την Κυριακή 17/5/2015 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση στο Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου στο Πέραμα με ομιλητή τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό. Η συζήτηση αφορούσε τις εθνικές κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Α. Ξανθός στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αρχίζει ένα κρίσιμο δεκαήμερο καθώς η διαπραγμάτευση πλησιάζει στο τέλος της. Είμαστε στην τελική ευθεία μιας πολύ σκληρής πολιτικής μάχης που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή την ώρα ζητούμενο είναι η ενιαία και αποφασιστική στάση Κυβέρνησης, Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ για να υπερασπιστούμε τις «κόκκινες γραμμές» της κοινωνίας βασισμένοι στην ενημέρωση, την κινητοποίηση και την ενεργό στήριξη του λαού. Τώρα είναι η ώρα της συλλογικότητας, της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Δεν είμαστε σε περίοδο «κανονικότητας». Η οικονομική ασφυξία είναι το τίμημα της αμφισβήτησης της «συνταγής» της λιτότητας. Είναι το αποτέλεσμα της απόφασης να ξεφύγουμε από τη λογική του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου όπου το κεφάλαιο και οι τράπεζες διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας. Αυτή την απόφαση πήρε ο ελληνικός λαός στις 25 Γενάρη απορρίπτοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Για να αλλάξουν οι προτεραιότητες και να πάψει η Ελλάδα να είναι το πειραματόζωο της νεοφιλελεύθερης συνταγής. Γι’ αυτό έχει συσπειρωθεί εναντίον μας το ντόπιο και ξένο κατεστημένο που δεν θέλει να θιγούν τα συμφέροντά του. Όμως παρά την οικονομική αβεβαιότητα και την έλλειψη ρευστότητας, δεν υπάρχει πολιτική αστάθεια στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε δύναμη πολιτικής σταθερότητας, απολαμβάνει την στήριξη πολύ ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων από αυτές που τον ψήφισαν και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αναδειχθεί σε μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους και εμβέλειας. Γι’ αυτό τις προηγούμενες μέρες διάφοροι κύκλοι έβαζαν σε κυκλοφορία σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης (διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενισχυμένος ρόλος Στουρνάρα, εκλογές, απώλεια δεδηλωμένης, κλπ.), για να πλήξουν την Κυβέρνηση. Όπως παραδέχτηκε ο τ. υπουργός της ΝΔ κ. Σταϊκούρας στη Βουλή, είχε υπολογιστεί από την απελθούσα Κυβέρνηση ότι η χώρα θα έφθανε αδυναμία πληρωμών στις 28 Φλεβάρη. Έτσι θα υλοποιείτο το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» που επιδίωκε το εγχώριο κατεστημένο.

Έχουμε υποβάλλει ένα αναλυτικό και κοστολογημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και αξιοπρεπής συμφωνία που θα τεθεί υπό την κρίση του ελληνικού κοινοβουλίου. Τώρα είναι η ώρα μιας ενιαίας συμφωνίας για τη ρευστότητα, τις μεταρρυθμίσεις, το χρέος και την ανάπτυξη. Οι βασικοί της άξονες αυτής της συμφωνίας είναι τέσσερις:

1.    Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή ανακοπή της λιτότητας.
2.    Όχι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δηλαδή ανακοπή της ύφεσης.
3.    Αναδιάρθρωση του χρέους.
4.    Χρηματοδότηση επενδύσεων.

Έχει έρθει η ώρα της αναδιανομής του πλούτου. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα σηματοδοτήσει την πορεία της Ευρώπης.
Σε τροχιά επίλυσης βρίσκεται μια βιώσιμη συμφωνία για το χρέος και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόβλημα είναι η πολιτική διαφωνία με τους δανειστές και όχι η ασυμφωνία στα οικονομικά μεγέθη. Το πρόβλημα δεν είναι η απροθυμία της Κυβέρνησης για συμφωνία λόγω των εσωκομματικών τριβών αλλά η έλλειψη κοινής στρατηγικής ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ (το ΔΝΤ αναγνωρίζει το λάθος στη «συνταγή» για την Ελλάδα και ζητά «κούρεμα») και η πολιτική απόφασή τους να μην επιτρέψουν να αμφισβητηθεί η λιτότητα στην Ευρώπη. Όσο συνεχίζεται η λιτότητα και η ύφεση, τόσο καθυστερεί η ανάπτυξη και υπονομεύεται η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους.
Το κλίμα κατάρρευσης που δημιουργούν τα ΜΜΕ οφείλεται στην πραγματική απειλή μιας Κυβέρνησης που δεν έχει συναλλαγές και εξαρτήσεις από συμφέροντα. Εμείς δεν είμαστε πιόνια στα χέρια καναλαρχών και προμηθευτών-εργολάβων του Δημοσίου. Για πρώτη φορά αυτοί καταλαβαίνουν ότι τελείωσαν οι χαριστικές ρυθμίσεις, ότι το Δημόσιο θέτει όρια στις δραστηριότητές τους και ότι θα πληρώσουν αυτά που του οφείλουν. Γι’ αυτό και θα ενταθεί η πολιτική σύγκρουση και η υπονόμευση της Κυβέρνησης.

Οι θεσμοί αντί να επανατοποθετηθούν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα του χρέους, επέλεξαν το σενάριο της πολιτικής τιμωρίας. Η «ρωγμή» που κάναμε δεν ήταν αρκετή για την αλλαγή συσχετισμών στο ευρωπαϊκό πεδίο και η όποια συμφωνία θα αντανακλά αυτούς τους συσχετισμούς. Το θέμα είναι να μπορεί να υπηρετήσει ένα πολιτικό σχέδιο κοινωνικής ανακούφισης και δίκαιης ανάπτυξης.
Στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης έχουμε δώσει σαφές στίγμα ότι υπερασπιζόμαστε τον κόσμο της εργασίας, το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Τα δείγματα γραφής μας αφορούν σειρά μέτρων με «ταξικό πρόσημο», όπως:

1.    Ανακατανομή των βαρών υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων.
2.    Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης.
3.    Νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
4.    Κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ για την προσέλευση στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ όλης της χώρας.
5.    Νέα ΚΥΑ που διασφαλίζει στους ανασφάλιστους τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες που απολαμβάνουν το βασικό αγαθό της ασφάλισης.
6.    Επανατοποθέτηση των 3.900 απολυμένων και διαθεσίμων, μεταξύ των οποίων και οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.
7.    Αποκατάσταση του «τραύματος» στη δημοκρατική ενημέρωση των πολιτών με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως πολυφωνικού και ανεξάρτητου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
8.    Μέτρα για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων.
9.    Νέος αθλητικός νόμος με μέτρα κατά της βίας και της διαφθοράς στον αθλητισμό.
10.    Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, ενός μηχανισμού που συνέβαλλε στον αποκλεισμό των φτωχών παιδιών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους και στην αύξηση της μαθητικής διαρροής.

Παράλληλα ετοιμάζονται νομοσχέδια για την αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων που σαρώθηκε από τη μνημονιακή λαίλαπα, για τον εκδημοκρατισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης μακριά από τις λογικές της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης, για την επούλωση των πληγών στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και την αντιμετώπιση της «υγειονομικής φτώχειας» του πληθυσμού. Βασικές μας προτεραιότητες είναι η ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων και η επάνοδος του αισθήματος δικαίου στους πολίτες. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά έκπτωση από τις αξιακές μας δεσμεύσεις. Για να ξαναδώσουμε όραμα και ελπίδα στην κοινωνία δεν αρκεί η πολιτική βούληση και η έξωθεν καλή μαρτυρία της Κυβέρνησης. Είναι απαραίτητη η διαρκής στήριξη και ο αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας. Δεν μας διακατέχει εξουσιολαγνεία, ούτε έχουμε κάποια αγωνία παραμονής στις καρέκλες που θα μας έκανε ενδοτικούς στα μεγάλα συμφέροντα. Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές, πολιτικές και προγραμματικές αφετηρίες, συγκριτικά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με σταθερή προσήλωση στις αξίες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook