Στην πλατεία Ελευθερίας θα συγκεντρωθούν σωματεία και λαϊκέ επιτροπές στα πλαίσια της πανυγειονομικής απεργίας σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:

"ΟΛΟΙ στον αγώνα για την υγεία των λαϊκών οικογενειών

Όλοι την Τετάρτη 20 Μάη 11πμ στην πλατεία Ελευθερίας στην προσυγκέντρωση σωματείων και λαϊκών επιτροπών στα πλαίσια της πανυγειονομικής απεργίας

H κυβέρνηση μπορεί να άλλαξε, αλλά η κατάσταση στη Δημόσια Υγεία (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, μονάδες υγείας ΠΕΔΥ), εξακολουθεί να είναι εκρηκτική για τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άλλα μέσα από τα δημόσια Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, είναι μεγάλες, γεγονός που είναι σε βάρος της υγείας του λαού, ο οποίος είτε υποφέρει μη έχοντας υπηρεσίες υγείας, είτε εξαναγκάζεται να καταφεύγει σε ιδιώτες, πληρώνοντας ακόμα περισσότερα.

Η σημερινή άθλια κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί τις παροχές υγείας ως «κόστος, που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Αυτή είναι η πραγματική αιτία:

της αύξησης των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα, της εφαρμογής των «πλαφόν» στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων

της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρήσεων που «πουλάνε» υπηρεσίες στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία

της έλλειψης προσωπικού στις μονάδες υγείας, των περικοπών στους μισθούς των υγειονομικών

των συγχωνεύσεων νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων

Παρόμοια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε έχουν Μνημόνιο, είτε όχι. Είτε ακολουθούν περιοριστική πολιτική «αλά Μέρκελ», είτε επεκτατική «αλά Ομπάμα».

Παντού με τον ίδιο στόχο: Να γίνουμε ακόμα φθηνότεροι εργαζόμενοι, χωρίς δωρεάν παροχές υγείας. Να εξοικονομήσει το κράτος κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να εξασφαλίσουν σίγουρα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, για να θησαυρίζουν σε βάρος μας.

Η συμφωνία κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για επέκταση του Μνημονίου υπηρετεί την παραπάνω πολιτική, και έτσι στις προγραμματικές δηλώσεις μας διαβεβαίωσαν ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» για την Υγεία, την Πρόνοια, την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δε λέει κουβέντα για την ανάγκη να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα στo Ηράκλειο:

Οι μονάδες του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. Ανύπαρκτα είναι τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και όλες οι υπηρεσίες

Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Κρεβάτια της εντατικής είναι κλειστά.

Έτσι ολόκληρος νομός έμεινε με 1.200 κρεβάτια για να καλύψει 200.000 κατοίκους, όταν παλιότερα προβλέπονταν 1.350 χωρίς και αυτά να επαρκούν.

Κάθε 1η του μήνα στοιβάζεται κόσμος από τα ξημερώματα στα εξωτερικά ιατρεία για να κλείσει ένα πολυπόθητο ραντεβού.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο υπηρετούν μόλις 425 νοσηλευτές σε σύνολο 770 οργανικών θέσεων, ενώ υπάρχουν 85 κενές οργανικές θέσεις γιατρών. Στο διοικητικό τμήμα εργάζονται 60 άτομα, ενώ το σύνολο των οργανικών θέσεων είναι 114.

Στο ΠΑΓΝΗ μένουν κενές 647 οργανικές θέσεις, 256 στη νοσηλευτική υπηρεσία, 142 στην ιατρική υπηρεσία, 36 στην τεχνική υπηρεσία 36, 100 σε βοηθητικό προσωπικό.

Στα Κέντρα Υγείας του νομού η κατάσταση είναι τραγική, με ελλείψεις σε προσωπικό και χρηματοδότηση.

Συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας και συντηρησης πεπαλαιωμένων μηχανημάτων.

Δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι δεν έχουν περίθαλψη, και χρόνιοι ασθενείς δυσκολεύονται να πληρώσουν για φάρμακα, την ίδια ώρα που μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικοί όμιλοι υγείας έχουν τεράστια κέρδη.

Δηλαδή, θυσιάζουν την Υγεία των λαϊκών οικογενειών για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Δεν αρκεί να αγανακτούμε - να οργανωθούμε στα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές για να παλέψουμε για το δίκιο μας!

Δεν θυσιάζουμε την υγεία και τη ζωή μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών είναι προτεραιότητα η υπεράσπιση της Υγείας του λαού.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στην πηγή της επίθεσης στα δικαιώματά μας. Ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική της ΕΕ που τους υπηρετεί. Να διεκδικεί την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να στοχεύει στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία και κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. Σε αυτόν το δρόμο να αγωνιστούμε μαζί.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.

Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία με ευθύνη του κράτους για όλους τους ασθενείς και πιο ειδικά χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών.

Πλήρης ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο το νομό, ενταγμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ανάπτυξη Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και υπαίθρου, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Ανάπτυξη δημοσίων Κέντρων Υγείας στις δυτικές, ανατολικές, νότιες συνοικίες, να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα στην ύπαιθρο με μόνιμο προσωπικό  και σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμό. Κινητές μονάδες στην ΒΙΠΕΗ, στις βιομηχανικές ζώνες Μαλάδων, Τυλίσσου, και περιφερειακής οδού Ηρακλείου - Μοιρών, στα ΤΕΙ – ΑΕΙ, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας στον βόρειο οδικό άξονα από Αλικαρνασσό έως Μάλια, όπου δεν υπάρχει κανένα δημόσιο κέντρο υγείας.

Να λειτουργήσουν τώρα τα 4 κλειστά κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο  ΠΑΓΝΗ, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Πλήρης ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.

Άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Να μην προχωρήσει η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων και θυσιάζει ασθενείς και εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των ΜΚΟ.+

Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη»

Λαϊκές Επιτροπές Νοτίων Συνοικιών, Ανατολικών Συνοικιών, Μαλεβιζίου

Ομάδες γυναικών της ΟΓΕ"


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook